Mikroelektroniikan avulla insinöörit pystyvät suunnittelemaan satelliitin, joka painaa vain muutaman kilon. Keveitä kiertolaisia halutaan, sillä pienen satelliitin lähettäminen avaruuteen on paljon halvempaa kuin suuren. Mikrosatelliiteilta on kuitenki...

Mikroelektroniikan avulla insinöörit pystyvät suunnittelemaan satelliitin, joka painaa vain muutaman kilon. Keveitä kiertolaisia halutaan, sillä pienen satelliitin lähettäminen avaruuteen on paljon halvempaa kuin suuren. Mikrosatelliiteilta on kuitenkin puuttunut pieni ja kevyt moottori, jolla niitä voitaisiin ohjata avaruudessa. Nyt siihenkin on löytymässä ratkaisu.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkimuskeskuksessa Clevelandissa työskentelevä John Foster rakensi pienen rakettimoottorin, jonka työntövoima on peräisin ionisuihkusta. Ionit saadaan kuumentamalla ksenonkaasua sähkövirralla millimetrin kokoisessa kammiossa. Sen jälkeen ionit vauhditetaan sähkökentällä, joka antaa niille nopeutta 1000-2000 kilometriä sekunnissa. Tästä syntyvä työntövoima riittää mikrosatelliitin radan muuttamiseen, kertoo Physics News Update –verkkosivut. Tavallisissa rakettimoottoreissa suihkun nopeus on vain noin neljä kilometriä sekunnissa.