Elimistö valmistelee isäksi. Kuva: Wikimedia Commons
Elimistö valmistelee isäksi. Kuva: Wikimedia Commons

Elimistö vaihtaa ilmeisesti hoivavaihteelle.

Ennestään on tiedetty, että isäksi tulo laskee miehen testosteronia lapsen saamisen jälkeen. Nyt selvisi, että miehen hormonitasot muuttuvat jo ennen lapsen syntymää. Sekä testosteroni että estrogeeneihin kuuluva estradioli vähenevät lapsen saavan tulevan isän elimistössä, osoittaa Michiganin yliopiston tutkimus.

Tulos selvisi, kun psykologian tutkija Robin Edelstein ja kollegat mittasivat 29:n ensimmäistä lastaan odottavan parin testosteroni-, kortisoli-, estradioli- ja progesteroniarvoja sylkinäytteistä. Näytteet otettiin raskausviikoilla 12, 20, 28 ja 36.

Naisilla kaikkien mitattujen hormonien pitoisuudet nousivat. Miehillä ei vaihtelua todettu kuin testosteronissa ja estradiolissa.

Raskauden on tiedetty liikuttavan naisten hormonitasoja, mutta isäksi tulevien miesten fysiologiset muutokset on tunnettu huonommin.

Nyt havaittua miehen hormonitasojen laskua voi Edelsteinin mukaan selittää useakin seikka. Se saattaa esimerkiksi heijastaa muutoksia odottavan isän tunnelmissa tai suhteessa puolisoon. Joka tapauksessa pienempi määrä testosteronia elimistössä auttanee isää lapsensa hoivaamisessa, kun pienokainen lopulta putkahtaa ilmoille.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Human Biology.

MooM
Seuraa 
Viestejä7173
Liittynyt29.6.2012

Isäksi tulevan miehen testosteroni laskee

omppu 20.01.2015 klo 02:20 Korkea testosteroni ei lisää muistaakseni aggressioita, kuten vanhakantainen ja virheellinen oletus on menneinä vuosikymmeninä ollut. Testosteroni vaikuttaa mm. kilpailuviettiin ja lisää mm. anteliaisuutta. Kilpailuvietin väheneminen voi olla eduksi, jos se auttaa keskittymään jälkikasvuun eikä niinkään muiden miesten kanssa kilvoitteluun metsällä. Anteliaisuuteen ei ehkä ole varaa, jos jälkikasvulle pitää myös jättää ruokaa. Parempi olla vähän ahnaampi siellä riistaa...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

omppu
Seuraa 
Viestejä3
Liittynyt22.11.2012

Isäksi tulevan miehen testosteroni laskee

Korkea testosteroni ei lisää muistaakseni aggressioita, kuten vanhakantainen ja virheellinen oletus on menneinä vuosikymmeninä ollut. Testosteroni vaikuttaa mm. kilpailuviettiin ja lisää mm. anteliaisuutta. Kilpailuvietin väheneminen voi olla eduksi, jos se auttaa keskittymään jälkikasvuun eikä niinkään muiden miesten kanssa kilvoitteluun metsällä. Anteliaisuuteen ei ehkä ole varaa, jos jälkikasvulle pitää myös jättää ruokaa. Parempi olla vähän ahnaampi siellä riistaa jaettaessa?
Lue kommentti