Isyys herkistää miehen siinä missä äitiys naisen. Kuva: Shutterstock
Isyys herkistää miehen siinä missä äitiys naisen. Kuva: Shutterstock

Lapsi myllertää miehen hormonitoiminnan.

Evoluutiobiologit ovat pitkään setvineet, mikä erottaa ihmisisän ja simpanssi-isän. Miksi ihmisisät osallistuvat lastenhoitoon, mutta simpanssi-isät eivät pane tikkua ristiin jälkeläistensä eteen?

Kasvava määrä tutkimuksia osoittaa, että evoluutio valmisti miehen hoivaajaksi. Lajimme varhaisvaiheissa tarvittiin jokaikisen yhteisön jäsenen apua, jotta lapset saatiin säilymään hengissä ja jatkamaan sukua.

Tämän peruina isäksi tulevan nykymiehen hormonit säätyvät niin, että hän herkistyy lapsen tarpeille ja osaa ruokkia ja hoitaa lasta ja leikkiä hänen kanssaan. Koska muutokset ovat biologisia, meidän sopisi tutkijoiden mukaan puhua isänvaistoista siinä missä äidinvaistoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hormonaaliset muutokset näkyvät selvästi esimerkiksi sukupuolihormoni testosteronissa, joka tuottaa miehiset mitat ja kyvyt, pyörittää siittiötuotantoa ja virittää seksuaaliset halut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehillä, joilla on pieni lapsi, kivespussit tahkoavat testosteronia vähemmän kuin perheettömillä miehillä. Myöhemmin hormonin määrä kyllä lähtee kohoamaan uudelleen, mutta isäksi tuloa edeltävälle tasolle se ei enää yllä.

Testosteronin lisäksi suotuisasti säätyvät myös maidonerityshormonina tunnetun prolaktiinin ja sosiaalisissa siteissä tärkeiden okstitosiinin ja vasopressiinin eritys.

 

Lue lisää

Marraskuun 2015 Tiede-lehdessä on tiedetoimittaja Mikko Puttosen pitkä artikkeli, joka kertoo tarkemmin, mitä kaikkea hormonit saavat isässä aikaan. Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti. Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10064

Kapsky kirjoitti:
Eli isäksi tulo tekee miehistä vähemmän miehekkäitä. Mutta entä jos mies ei tiedä tulleensa isäksi?

En tiedä, kun en ole tietoinen tiedottomasta isäksi tulosta. Ehkä menee miehisten vaihdevuosien piikkiin.

Olen ollut myös huomaavinani, että joillakin isäksi tulo herättää sisäisen juoksijan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla