Lapsen saanti raitistuttaa ja ohjaa miehet kaidalle polulle. 

Kun miehistä tulee ensi kertaa isiä, rötöstely, päihteiden käyttö ja tupakointi vähenevät selvästi. Tämä selvisi amerikkalaisessa tutkimuksessa, jossa seurattiin 200 riskiryhmään kuuluvan pojan elämänvaiheita 12-vuotiaasta 31-vuotiaaksi.

Aiemmin on todettu avioliiton parantavan miesten käyttäytymistä. Myös iän karttuminen ja aikuisuuteen astuminen vähentää holtittomuuksia. Mutta vaikka isäksi tulo osuu usein yhteen aikuistumien kanssa, se karsii itsenäisesti pahoja tapoja.

Iällä kuitenkin on merkitystä isyydessäkin. Nimittäin reippaasti yli kaksikymppiset ja kolmekymppiset miehet vähensivät enemmän rötöstelyä ja juomista, kun tulivat isäksi, kuin nuoremmat. Tutkijoiden selityksen mukaan ne, jotka saavat lapsen lähempänä odotusten mukaista ikää tulla vanhemmaksi, ovat kenties halukkaampia hyväksymään isyytensä ja jättämään turmiolliset elämäntavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Tämä tutkimus osoittaa, että isyys voi olla käänteentekevä kokemus niillekin miehille, jotka elävät hyvin riskialtista elämää", sanoo psykologian apulaisprofessori David Kerr Oregonin osavaltion yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isäksi tulon ajankohta saattaa tarjota hyvän tilaisuuden tukitoimille, Kerr arvelee. Tuoreet isät voivat ottaa helpommin vastaan myönteistä viestiä elämäntapojen kohentamisesta ja muuttaa halukkaammin käytöstään.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Marriage and Family. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla