Australialaistutkijat osoittivat, että isän ravinto voi häiritä tyttären insuliiniherkkyyttä jo ennen syntymää.
Australialaistutkijat osoittivat, että isän ravinto voi häiritä tyttären insuliiniherkkyyttä jo ennen syntymää.

Australialaistutkijat osoittivat rotilla, että isän syömä rasva saattaa vinouttaa tyttären sokeriaineenvaihdunnan jo ennen hedelmöitystä.

Rottatytön insuliinia tuottavat betasolut eivät toimi normaalisti, mikäli sen isä on runsasrasvaisella ruokavaliolla elänyt pullukka. Näin siitä huolimatta, että poikasen emo olisi syönyt tavanomaista ruokaa.

Margaret Morris New South Walesin yliopistosta havaitsi kollegoineen, että vaikka rasvaa ahmineen isärotan naaraspuoliset jälkeläiset olivat normaalipainoisia eikä niiden rasvakudoksessa ilmennyt mitään poikkeavaa, niille puhkesi silti diabeteksen kaltainen sairaus aikuisena.

Kävi ilmi, että rottatyttöjen haimasaarekkeen soluja säätelevät geenit työskentelivät epänormaalisti, mikä häiritsi useiden muidenkin geenien toimintaa. Tämä viittaa siihen, että runsaasti rasvaa sisältävä ruokavalio oli muuttanut rottaurosten siittiöiden kehitystä ja edisti sitä kautta tytärten sairastumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää, päteekö sama urospuolisiin jälkeläisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Morrisin ryhmän tutkimus on ensimmäinen, joka osoittaa, että epigeneettiset tekijät voivat vaikuttaa jälkeläisen 2-tyypin diabeteksen  kehittymiseen.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla