Töltissä hevosen kaikki neljä jalkaa nousevat ja laskevat vuoron perään. Tällainen nelitahtinen askellaji on myös hevosen kävely eli käynti, joka on kuitenkin huomattavasti hitaampaa.
Töltissä hevosen kaikki neljä jalkaa nousevat ja laskevat vuoron perään. Tällainen nelitahtinen askellaji on myös hevosen kävely eli käynti, joka on kuitenkin huomattavasti hitaampaa.

Geenivirhe teki islanninhevosen ravista miellyttävämpää.

Hevosille poikkeuksellista nelitahtiravia eli tölttiä pidetään nykyään islanninhevosen erikoisuutena, mutta ihan ensimmäisinä näin ravasit englantilaiset lajitoverit, selvisi tuoreessa geenitutkimuksessa. Englannissa tölttääviin hevosiin ihastuivat viikingit, joiden matkassa tölttigeeni seilasi edelleen Islantiin.

Viikinkien ihastus on helppo ymmärtää, jos on kerrankin istunut ravaavan hevosen selässä. Ravi pomputtaa hevosen selässä istuvaa ratsastajaa enemmän kuin muut askellajit.

Tämä johtuu siitä, että toisin kuin esimerkiksi käynti tai laukka, ravi on kaksitahtista. Ristikkäiset jalat astuvat maahan samaan aikaan.Ravissa hevonen liikuttaa ristikkäisiä jalkojaan samassa maahan ja ylös. Siksi askellajia kutsutaan kaksitahtiseksi.

Islanninhevonen ja muutama muu hevosrotu ravaa kuitenkin tasaisemmin. Islanninhevosen ravi nelitahtista tölttiä, jossa jokainen jalka liikkuu omaan tahtiinsa. Ratsastajan peppu kiittää.

Nelitahtiravi on hevosen perinnöllinen ominaisuus, jonka aiheuttaa virhe raajojen liikettä koordinoivassa geenissä, tutkijat saivat selville aiemmin.

Nyt saksalaiset tutkijat jäljittivät tämän dmrt3-geenin avulla nelitahtiravin historiaa ikivanhoista hevosten jäänteistä.

Paljastui, että ominaisuus ilmestyi hevosille ensi kertaa noin vuonna 850 jälkeen ajanlaskumme alun.

– Paikansimme nelitahtiravihevosten alkuperän keskiajan Englantiin, kertoo Arne Lugwig berliiniläisestä eläintutkimuskeskuksesta.

– Viikingit veivät näitä hevosia sitten Islantiin, ja jalostivat niitä siellä. Myöhemmin askellajin perineitä hevosia kuskattiin joko Englannista tai Islannista kaikkialle maailmaan, hän täsmentää.

Aineistoon sisältyi dna-näytteitä hevosista halki vuosisatojen. Näytteitä 90 oli peräisin ajalta 3 500 eaa.

Tutkimuksessa varhaisin dmrt3-geenivirhe löytyi kahdesta englantilaisesta hevosesta, jotka elivät noin vuonna 850–900 jaa. Seuraavaksi se ilmestyi esiin islantilaishevosissa, joilla se yleistyi nopeasti. Tutkituista 800- ja 1000-luvuilla eläneiden islantilaishevosten jäänteistä 10:llä hevosella 13:sta oli kyseinen geenivirhe.

Ludwigin mukaan tämä viittaa vahvasti siihen, että viikingit kuljettivat nelitahtiravin taitavia hevosia seilatessaan Englannista Islantiin.

”Koska geenivirhe oli yleinen varhaisissa islantilaishevosissa, uskomme, että saarelle asettuneet skandinaavit tykästyivät heti tähän mukavaan ratsumalliin”, Ludwig sanoo.

Muista Euroopasta kerätyistä keskiaikaisissa hevosnäytteissä geenivirhettä ei vielä ollut – ei edes Skandinaviassa.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Käyttäjä2671
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt9.8.2016

Islanninhevosen omintakeinen askellus on viikinkien keskiaikainen matkamuisto Englannista

Tarkennus kiinnostavaan artikkeliin: islanninhevonenkin liikkuu ravissa. Sen ravi on monesti yhtä pomputtavaa kuin "tavallisen" hevosen. Lause, jossa viitataan islanninhevosen ravaavan tölttiä, on virheellinen. Islanninhevonen kykenee liikkumaan tasaisessa töltissä, toisin kuin monet muut hevoset -siihen tässä virkkeessä ja koko artikkelissa kaiketi viitataan.
Lue kommentti
MooM
Seuraa 
Viestejä5082
Liittynyt29.6.2012

Islanninhevosen omintakeinen askellus on viikinkien keskiaikainen matkamuisto Englannista

Tölt ei todellakaan ole ravia, vaan enemmän pikakävelyä (käynti on oikea nimitys hevosen kävelymäiselle askellajille), vaikka se on ihan oma askellajinsa. Nelitahtinen askellaji, jossa selkä ei juuri liiku ylös-alas -suunnassa, kuten ravissa. Laukka on helpompaa istua, mutta sekin keinuttaa kuin kiikkutuolissa. Tölttäävä issikka: https://www.youtube.com/watch?v=-7rWeWymJDw Monilla issikoilla on myös luontainen viides askellaji, passi, joka on muuten samanlaista kuin ravi, mutta saman puolen...
Lue kommentti
Euroopan avaruusjärjestön havainnekuvassä on asteroidi Didysos ja sitä kiertävä kappale, johon tutkijat törmäyttäisivät luotaimen.

Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasan ja Euroopan Esan tutkijat haluavat selvittää, miten asteroideja voitaisiin torjua, mutta Euroopan puolelta rahoitus on jäissä.

Kuulussa Armageddon-katastrofielokuvassa 1990-luvulta Bruce Willisin johtama tiimi lähetetään avaruuteen räjäyttämään Maata kohti syöksyvä asteroidi palasiksi.

Yhdysvaltojen ja Euroopan avaruusjärjestöjen Nasan ja Esan tutkijat suunnittelevat vähän samaa, mutta paljon pienemmässä mitassa ja ilman ydinpommeja.

Niin sanottu Aida-hanke on ollut vireillä jonkin aikaa. Nimi tulee sanoista Asteroid Impact and Deflection Assessment.

Sen tarkoitus on laukaista luotain Didymos-asteroidille, jota kiertää myös pieni kuu. Didymoksen läpimitta on 800 metriä ja sitä kiertävän kappaleen läpimitta on 150 metriä.

Tutkijat haluavat törmäyttää luotaimen tähän pienempään kappaleeseen. Ajatuksena on tutkia, miten asteroidien ratoja pystytään muuttamaan törmäyksellä.

Aida koostuisi kahdesta luotaimesta: eurooppalaisten Aim laukaistaisiin ensin ja se asettuisi kiertämään Didymosta.

Aim tekisi tärkeitä mittauksia ja sen jälkeen laukaistaisiin amerikkalaisten Dart, joka törmäisi Didymoksen kuuhun ja suistaisi sen radaltaan.

Didymos sopii kohteeksi, koska se on lähellä ja törmäyskoe ei saisi sen kuuta syöksymään Maata kohti. Didymoksen kuu on myös samaa kokoluokkaa kuin maapalloa todennäköisimmin uhkaavat asteroidit. Asiasta kertoo Nasan verkkosivu.

Uhkaavia asteroideja ei tällä hetkellä tunneta. Asteroidivyöhykkeellä on kuitenkin tuhansia ja tuhansia kappaleita, jotka voisivat mahdollisesti joskus ajautua törmäämään maapalloon.

Kiviä putoilee silloin tällöin. Kuuluisa Siperian Tunguskan räjähdys vuonna 1908 aiheutui todennäköisesti pienehkön asteroidin törmäyksestä. Vuonna 2013 Tšeljabinskin yllä räjähti meteori, joka aiheutti 1 600 ihmisen loukkaantumisen.

Tutkijat uskovat, että asteroidien törmäykseltä voidaan suojautua. Siksi Aida-hankkeen eteneminen olisi tärkeää.

”Emme ole voimattomia asteroidien edessä. Mutta meidän täytyy harjoitella niiden torjumista tosielämässä siltä varalta, että joskus joudumme oikeasti suistamaan asteroidin radaltaan”, sanoo yhdysvaltalaista osaa hankkeesta johtava Andrew Cheng tiedotteessa.

Viime joulukuussa Euroopan avaruusjärjestö Esan jäsenmaat peruivat rahoituksen toiselta hankkeeseen tarvittavalta luotaimelta

Rahat ohjattiin Marsista elämää etsivään ExoMars-hankkeeseen.

Nyt tutkijat yrittävät lobata asteroidihanketta taas henkiin.

Latviassa pidetyssä tapaamisessa tutkijat esittivät halvemman vaihtoehdon Aimin toteuttamiseksi.

Uudessa versiossa luotaimesta olisi riisuttu Didymoksen kuuhun suunniteltu laskeutuja ja poistettu tutkajärjestelmä, joka luotaisi kuun rakennetta. Hintalappu olisi nyt 210 miljoonaa.

Nasan Dart-hanke eli varsinainen törmääjä etenee eurooppalaisista huolimatta, mutta Dart ei pysty tekemään kaikkia niitä tärkeitä mittauksia, joihin Aimia tarvittaisiin.

Aimin pitäisi mitata tarkasti kappaleen massa, jotta törmäyksen vaikutukset voitaisiin myös mitata.

”Emme ole koskaan kokeilleet asteroidin työntämistä radaltaan eikä sitä voi testata laboratoriossa mitenkään. Meidän täytyy selvittää, pitävätkö simulaatiomme ja mallimme paikkansa”, kertoo Esan johtaja Jan Woerner.

Nasa rakentaa Dart-luotaintaan edelleen alkuperäisessä aikataulussa. Sen olisi tarkoitus törmätä asteroidiin vuonna 2022.

Tutkijat sanovat, että parasta olisi ollut saada Aim tekemään mittauksia samaan aikaan Dartin kanssa. Aim pystyy heidän mukaansa hoitamaan tehtävänsä myös törmäyksen jälkeen, jos hanke ylipäätään saa rahoitusta.

Koirat, joilla oli tietty muoto oksitosiiniin liittyvästä geenistä, kääntyvät herkemmin omistajansa puoleen. Sama geenivariantti löytyi myös susilta.

Aivoissa erittyvä kiintymyshormoni oksitosiini on tärkeä osa ihmisten välistä sosiaalista kanssakäymistä. Hellyydenosoitukset kuten halaaminen ja suutelu saavat oksitosiinia erittymään, ja sitä vapautuu erityisesti seksin aikana.

Oksitosiini säätelee myös ihmisen ja lemmikkien välistä elämää. Lemmikin silittely vapauttaa oksitosiinia, ja samalla tavoin koirankin aivot raksuttavat.

Ruotsalaisessa Linköpingin yliopistossa tutkittiin oksitosiinin vaikutusta kultaisiin noutajiin. Koirat, joilla oli tietty geenimuunnos oksitosiinireseptoriin liittyvällä alueella perimässä, kääntyivät herkemmin omistajansa puoleen pyytääkseen apua.

Tutkimuksessa pantiin 60 kultaista noutajaa ratkaisemaan yksinkertainen pulma. Niiden piti avata kansi saadakseen herkkupalan.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kansi suljettiin niin, ettei koira voinut saada sitä auki. Tarkoitus oli katsoa, miten herkästi koira hakee omistajaltaan apua.

Kolme varttia ennen koetta koirien kuonoon suihkutettiin joko oksitosiinia tai suolavesiliuosta. Sitten tutkijat ottivat aikaa, kuinka kauan koira jaksaa itsekseen painia kannen kanssa.

Oksitosiinisuihke todella vaikutti, mutta vain osaan koirista. Sellaiset koirat, joilla oli tietty oksitosiinireseptoriin liittyvä geenivariantti, tulivat helpommin pyytämään apua omistajaltaan.

Samoja koiria testattiin myös suolavesiliuoksella, mikä odotetusti ei vaikuttanut avuntarpeen lisääntymiseen.

Kaikista koirista otettiin dna-näytteet. Tutkijat paikansivat erityyppisiä muunnoksia oksitosiinigeenien lähistöllä niiden kromosomistossa. Niin sanotun AA-genotyypin koirat reagoivat oksitosiiniin, kun taas GG-genotyypin koirat eivät.

Samaa vaihtelua havaittiin myös susilla. Tutkijat analysoivat 21 suden dna:ta niiden verinäytteistä.

Toisin sanoen oksitosiinireseptoriin liittyvät muunnokset olivat susilla jo ennen niiden kesyttämistä koiriksi. Se voi selittää, miksi tietyt sudet muinoin tulivat paremmin ihmisten kanssa toimeen.

”Tulokset antavat olettaa, että ihmiset aikoinaan valitsivat kesytettäviksi yhteistyökykyisiä susia ja jalostivat niistä seuraavia sukupolvia”, sanoo tiedotteessa Mia Persson, yksi tutkijoista.

Tutkimuksen julkaisi Hormones and Behaviour.