Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta. Kuva: David Grey
Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta. Kuva: David Grey

Nykyinen ilmastonmuutos on kuitenkin niin nopea, että kuudennesta tuhosta riutta ei ehkä selviä.

Australian Iso valliriutta haalistuu ja kuolee ennätysvauhtia. Syynä ovat valtameriä lämmittävä ilmastonmuutos ja esimerkiksi maatalouden valumavesien ravinteet, jotka tukehduttavat koralleja.

Valliriutta on kuitenkin menneisyydessä osoittautunut varsin sinnikkääksi. Iso valliriutta on tuhoutunut peräti viisi kertaa viimeisen 30 000 vuoden aikana, kun merenpinta on vaihdellut dramaattisesti jääkausien aikana.

Tuho on kuitenkin tapahtunut niin hitaasti, että koralli on ehtinyt sopeutua. Lopulta se on aina palautunut ennalleen, käy ilmi tutkimuksesta, jonka julkaisi Nature Geoscience.

Sydneyn yliopiston tutkija Jody Webster kollegoineen porasi näytteitä fossiloituneesta korallista kuudestatoista paikasta valliriutalla. Hän pystyi rakentamaan kokonaiskuvan siitä, miten riutta on elänyt ja reagoinut ympäristön muutoksiin menneisyydessä.

Ennen viimeisen jääkauden huipentumista 30 000 vuotta sitten ilmasto viileni nopeasti ja merten pinta laski, kun vettä jäätyi. Iso valliriutta tuhoutui tuolloin, ja vielä uudestaan 22 000 vuotta sitten. Meren pinta oli 120 metriä nykyistä matalammalla, eikä vesi enää peittänyt riuttaa.

Riutta pyrki siirtymään laskevan vedenpinnan mukana kohti syvempää merta.

Viime jääkauden huippukohdan jälkeen, ilmaston taas lauhtuessa, riutta joutui vaikeuksiin päinvastaisesta syystä.

Meren pinta nousi niin nopeasti jäätiköiden sulaessa, että välillä takaisin kasvanut valliriutta joutui liian syvälle upoksiin eikä saanut tarpeeksi auringonvaloa.

Riutta tuhoutui jälleen 17 000 vuotta sitten, ja sitten vielä 13 000 vuotta sitten.

Viimeisen kerran riutta kuoli 10 000 vuotta sitten, mutta tässä ei ollut ainakaan ainoana syynä merenpinnan vaihtelu.

Tutkimus viittaa siihen, että viimeisen tuhon aiheutti luultavasti erilaisen maa-aineksen valuminen mereen ja tästä seurannut veden laadun heikentyminen ja sameneminen.

Riutta on joka kerta pompannut takaisin henkiin esimerkiksi hivuttautumalla lähemmäs rantaa. Koralli pystyy leviämään ja siirtymään 0,2–1,5 metriä vuodessa.

Vaikka Iso valliriutta siis onkin sinnikäs ekosysteemi, nyt meidän aikanamme tapahtuvat muutokset ovat niin nopeita, ettei se välttämättä enää pysty sopeutumaan niihin.

”Viimeisestä jääkaudesta noin kymmenen vuoden takaiseen aikaan katsottuna lämpötila nousi joitakin asteita kymmenien tuhansien vuosien aikana. Nyt lämpötila nousee huomattavasti nopeammin”, Webster kertoo australialaiselle ABC-uutiskanavalle.

Maapallon keskilämpötila on noussut esiteollisista ajoista jo yhden asteen, siis alle 200 vuodessa. Tahti on niin nopea, että sille ei juuri ole vertailukohtaa maapallon historiassa.

Lämpenemisen lisäksi ravinnepäästöt näyttävät olevan hyvin suuri uhka korallille, mikä tutkimuksessakin nyt havaittiin.

Ravinteet ja kiintoaines paitsi tukehduttavat koralleja myös lisäävät kasviplanktonin määrää ja luovat otolliset olosuhteet koralleja syövän meritähden, piikkikruunun, lisääntymiselle.

Piikkikruunu tuhoaa korallia suunnilleen ruumiin läpimittansa verran joka yö, ja kun otuksia on tuhansia ja tuhansia, tuhot nousevat nopeasti hurjiksi.

Ison valliriutan koralleista kuoli jopa kolmasosa pelkästään yhdeksän kuukauden aikana vuonna 2016 voimakkaan lämpöaallon vaikutuksesta, arvioitiin hiljattain Naturessa ilmestyneessä tutkimuksessa.

lokki
Seuraa 
Viestejä4342
Liittynyt3.1.2010

Iso valliriutta on kuollut ja kasvanut takaisin jo viisi kertaa

Tuo "ihmiskausi" on täysin totta, mutta meriveden lämpenemisen nopeus ei korallimerellä ole mitenkään erityinen paleontologisessa mielessä. ”Viimeisestä jääkaudesta noin kymmenen vuoden takaiseen aikaan katsottuna lämpötila nousi joitakin asteita kymmenien tuhansien vuosien aikana. Nyt lämpötila nousee huomattavasti nopeammin” Vaatii melko suoraviivaisen ajatuksen tehdä tuollainen päätelmä. (tai sitten on kyse mielikuvien manipuloinnista) Lämpötila on noussut " joitakin asteita kymmenien...
Lue kommentti
SamBody
Seuraa 
Viestejä6002
Liittynyt3.5.2008

Iso valliriutta on kuollut ja kasvanut takaisin jo viisi kertaa

Lasitalossa tehdään taas mullistavaa tiedettä: edellisen jääkauden päättymisestä onkin kymmeniä tuhansia vuosia, ei kymmentä tuhatta kuten tähän saakka on luultu!
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois
Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois

Jokin pieni otus kipitti joen pohjassa jo 540 miljoonaa vuotta sitten.

Kiinasta on löytynyt maailman vanhimmat tunnetut jalanjäljet. Tai oikeammin raajan- tai ulokkeenjäljet.

Jokin pieni otus, todennäköisesti myöhempien niveljalkaisten varhainen esi-isä, on kipittänyt ja kaivautunut joen pohjassa satoja miljoonia vuosia sitten.

Nykyään tuo muinainen joenpohja on kiveä Etelä-Kiinassa. Kivettyneet jäljet löytyivät kahden kivikerroksen välistä. Niistä vanhempi on ajoitettu 551 miljoonan vuoden ikäiseksi ja nuorempi 541 miljoonan vuoden ikäiseksi.

Otus on siis elänyt yli 540 miljoonaa vuotta sitten. Tältä ajalta ei vielä tunneta jalallisia olentoja. Otus on elänyt juuri ennen kambrikautta, jolloin eläinkunta kehittyi räjähdysmäisesti ja uusia lajeja syntyi valtavasti.

Fossiili ajoittuu ediacara-kauden viimeisille vuosimiljoonille. Tuona aikana kehittyivät ensimmäiset monisoluiset ja monimutkaisemmat eläimet.

Valtaosa tuon ajan fossiileista on erilaisia pehmytkudoksisia matoja ja pussimaisia pieneliöitä. Nyt jälkensä jättäneellä otuksella on siis kuitenkin jo tuolloin ollut raajat. Tämä on merkittävää, sillä löydös voi auttaa ymmärtämään eliöiden kehitystä paremmin.

”Eläimet käyttävät ulokkeitaan liikkumiseen, pesänrakennukseen, taisteluun ja syömiseen. On tärkeä tietää, milloin ensimmäiset raajat ilmaantuivat ja mille eläimille, koska sitten ymmärrämme paremmin, miten muinaiset eläimet maapallolla alkoivat muuttua”, selittää geobiologi, professori Shuhai Xiao Virginian teknillisestä yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Kivettyneet jäljet ovat niin pieniä, että tutkijat saivat toden teolla tihrustaa kiveä eri kulmissa, jotta auringonvalo olisi osunut pieniin yksityiskohtiin. Jäljet ovat todella hentoja ja vain muutaman millimetrin kokoisia.

Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, minkälainen ötökkä jäljet on jättänyt. Asiaa helpottaisi, jos itse otus olisi kuollut ja kivettynyt jälkien läheisyyteen, mutta näin ei ole käynyt

Tutkijat kuitenkin arvelevat, että otus on ollut ehkä sormenpään levyinen ja sillä on mahdollisesti ollut neljä tai viisikin paria jalkoja.

Jäljet ovat kahdessa rivissä, ja fossiilista erottuu myös tunnelia muistuttavia kohoumia. Jälkien perusteella tutkijat ovat hahmotelleet otuksen liikkeet ja ulkonäön.

Tutkijat uumoilevat, että pieni otus on painanut menemään pohjaa pitkin ja välillä kaivautunut pohjahiekkaan, kenties pyydystääkseen mikrobeja ruoakseen tai happea etsien. Voi olla, että tällaisilla pienillä, pohjasedimenttiä sekoittaneilla otuksilla on ollut suurempikin vaikutus muinaisen maapallon geokemiallisiin prosesseihin.Tuolloin yli 540 miljoonaa vuotta sitten maapallon kaikki elämä oli vielä merissä. Ensimmäiset eläimet siirtyivät maalle vasta miljoonia vuosia myöhemmin. Maan päällä ei ollut vielä kasvejakaan.Tutkijat ovat alustavasti sijoittaneet jäljet jättäneen otuksen muinaiseen Lamonte-sukuun, jolle kaivautuminen on ollut muidenkin fossiilien perusteella tyypillistä. Eläintä ei kuitenkaan näillä tiedoilla voida tunnistaa. Otus on kenties ollut sukua joko myöhemmille niveljalkaisille tai nivelmadoille.Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Myös häviävälle puolelle joutuminen ja voimattomuuden tunne lisävät salaliittoteorioiden viehätystä.

Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta. Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää.

Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille.

Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana.

Viime vaalien myllerryksessä julkisuuteen tunki mitä oudoimpia valeuutisia ja hämäriä salaliittoteorioita, joista häiriintynein oli ehkä väite demokraattipoliitikkojen pyörittämästä lapsipornoluolasta pizzaravintolan kellarissa.

”Hallitukseen ja yhteiskunnan instituutioihin kohdistuvia salaliittoteorioita esiintyy läpi poliittisen kentän. Näissä uskomuksissa annetaan ylenpalttista vaikutusvaltaa jollekin näkymättömälle toimijalle tai salamyhkäiselle taholle”, Vitriol kuvailee.

”Salaliittoteoriat usein perustuvat jo kumottuihin harhaluuloihin, ja niihin uskova pyrkii niiden avulla torjumaan omaa maailmankuvaansa uhkaavan tiedon, joten niitä on hankala oikaista”, Vitriol sanoo PsyPost-verkkolehdessä.

Vitriolin ja Marshin tutkimuksessa 394 amerikkalaista sai vastata politiikkaa koskeviin kysymyksiin ennen ja jälkeen vuoden 2016 presidentinvaalien.

Heidän piti ensin arvioida, miten hyvin he tuntevat hallituksen politiikkaa. Sitten heitä pyydettiin kertomaan mahdollisimman tarkasti, mistä missäkin linjauksessa ja hankkeessa on oikeasti kyse ja miten ne vaikuttavat.

Löytyi kiinnostava yhteys: mitä kauempana ihmisen käsitys omista tiedoistaan oli todellisesta osaamisesta, sitä todennäköisemmin hän myös uskoi johonkin salaliittoteoriaan, kuten että aids on Yhdysvaltain hallituksen luoma sairaus tai että prinsessa Dianan kuolema oli salamurha.

Kiintoisaa oli sekin, että ilmiö näytti vaikuttavan voimakkaammin Hillary Clintonin kannattajiin sen jälkeen, kun Clinton oli hävinnyt vaalit Donald Trumpille. Toisin sanoen hävinnyt puoli halusi entistä herkemmin uskoa, että maailmassa on meneillään jotain hämärää.

Sama on havaittu aiemmassakin tutkimuksessa. Kun Barack Obama voitti Mitt Romneyn vuoden 2012 presidentinvaaleissa, tuolloin alakynteen jääneet republikaanit epäilivät todennäköisemmin, että vaalituloksissa tai maailmassa yleensä oli jotain vilunkia meneillään.

Salaliittoteoriat ovat siis tavallaan häviäjien harrastus.

”Kun ihmiset kokevat olevansa voimattomia ja heidän kannattamansa puolue häviää, salaliittoteorioista tulee houkuttelevia. Ihmiset tuntevat itsensä uhatuiksi eivätkä koe pystyvänsä hallitsemaan tärkeitä tapahtumia ja asioita”, Vitriol selittää.

Tutkimuksen julkaisi European Journal of Social Psychology.

Vitriol oli hiljattain tekemässä myös toista tutkimusta, joka julkaistiin samassa lehdessä. Tämä 3 500 ihmistä kattanut kyselytutkimus osoitti salaliittoteorioihin uskomisen olevan kytköksissä siihen, että ihminen uskoo yhteiskunnan perusarvojen olevan uhattuina.

Yhdysvalloissa ja epäilemättä muissakin maissa oikeiston ja vasemmiston salaliittoteoriat poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi Amerikan laitaoikeisto esitti pitkään väitteitä siitä, että presidentti Obama olisi syntynyt Keniassa.

Tässä kelkassa oli myös Trump ennen valintaansa presidentiksi. Obaman on myös väitetty olevan muslimi.

Demokraattien kannattajien ja vasemmiston parissa taas on yleisempää uskoa, että WTC:n tornien romahdukseen johti jonkinlainen Yhdysvaltain sisäinen salaliitto. Uskomukset kohdistuvat siis tyypillisesti vastakkaiseen poliittiseen siipeen.

Myös kummankin laidan tieteenvastaisia näkemyksiä on tutkittu, ja ne näyttävät menevän melko tasan.

Republikaanien kannattajille on huomattavasti tyypillisempää vastustaa evoluutioteoriaa ja kiistää ilmastonmuutos kuin demokraateille. Vasemmisto taas suhtautuu epäluuloisemmin geenimuunteluun ja rokotteisiin.

Karkeasti voi sanoa, että vasemmistolle on tyypillisempää epäillä suuryrityksiä, kun oikeistolainen taas epäilee hallitusta.

Ylipäänsä näyttää siltä, että ihminen valitsee sellaiset uskomukset, jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, olivat ne totta tai eivät.