Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta. Kuva: David Grey
Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta. Kuva: David Grey

Nykyinen ilmastonmuutos on kuitenkin niin nopea, että kuudennesta tuhosta riutta ei ehkä selviä.

Australian Iso valliriutta haalistuu ja kuolee ennätysvauhtia. Syynä ovat valtameriä lämmittävä ilmastonmuutos ja esimerkiksi maatalouden valumavesien ravinteet, jotka tukehduttavat koralleja.

Valliriutta on kuitenkin menneisyydessä osoittautunut varsin sinnikkääksi. Iso valliriutta on tuhoutunut peräti viisi kertaa viimeisen 30 000 vuoden aikana, kun merenpinta on vaihdellut dramaattisesti jääkausien aikana.

Tuho on kuitenkin tapahtunut niin hitaasti, että koralli on ehtinyt sopeutua. Lopulta se on aina palautunut ennalleen, käy ilmi tutkimuksesta, jonka julkaisi Nature Geoscience.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sydneyn yliopiston tutkija Jody Webster kollegoineen porasi näytteitä fossiloituneesta korallista kuudestatoista paikasta valliriutalla. Hän pystyi rakentamaan kokonaiskuvan siitä, miten riutta on elänyt ja reagoinut ympäristön muutoksiin menneisyydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen viimeisen jääkauden huipentumista 30 000 vuotta sitten ilmasto viileni nopeasti ja merten pinta laski, kun vettä jäätyi. Iso valliriutta tuhoutui tuolloin, ja vielä uudestaan 22 000 vuotta sitten. Meren pinta oli 120 metriä nykyistä matalammalla, eikä vesi enää peittänyt riuttaa.

Riutta pyrki siirtymään laskevan vedenpinnan mukana kohti syvempää merta.

Viime jääkauden huippukohdan jälkeen, ilmaston taas lauhtuessa, riutta joutui vaikeuksiin päinvastaisesta syystä.

Meren pinta nousi niin nopeasti jäätiköiden sulaessa, että välillä takaisin kasvanut valliriutta joutui liian syvälle upoksiin eikä saanut tarpeeksi auringonvaloa.

Riutta tuhoutui jälleen 17 000 vuotta sitten, ja sitten vielä 13 000 vuotta sitten.

Viimeisen kerran riutta kuoli 10 000 vuotta sitten, mutta tässä ei ollut ainakaan ainoana syynä merenpinnan vaihtelu.

Tutkimus viittaa siihen, että viimeisen tuhon aiheutti luultavasti erilaisen maa-aineksen valuminen mereen ja tästä seurannut veden laadun heikentyminen ja sameneminen.

Riutta on joka kerta pompannut takaisin henkiin esimerkiksi hivuttautumalla lähemmäs rantaa. Koralli pystyy leviämään ja siirtymään 0,2–1,5 metriä vuodessa.

Vaikka Iso valliriutta siis onkin sinnikäs ekosysteemi, nyt meidän aikanamme tapahtuvat muutokset ovat niin nopeita, ettei se välttämättä enää pysty sopeutumaan niihin.

”Viimeisestä jääkaudesta noin kymmenen vuoden takaiseen aikaan katsottuna lämpötila nousi joitakin asteita kymmenien tuhansien vuosien aikana. Nyt lämpötila nousee huomattavasti nopeammin”, Webster kertoo australialaiselle ABC-uutiskanavalle.

Maapallon keskilämpötila on noussut esiteollisista ajoista jo yhden asteen, siis alle 200 vuodessa. Tahti on niin nopea, että sille ei juuri ole vertailukohtaa maapallon historiassa.

Lämpenemisen lisäksi ravinnepäästöt näyttävät olevan hyvin suuri uhka korallille, mikä tutkimuksessakin nyt havaittiin.

Ravinteet ja kiintoaines paitsi tukehduttavat koralleja myös lisäävät kasviplanktonin määrää ja luovat otolliset olosuhteet koralleja syövän meritähden, piikkikruunun, lisääntymiselle.

Piikkikruunu tuhoaa korallia suunnilleen ruumiin läpimittansa verran joka yö, ja kun otuksia on tuhansia ja tuhansia, tuhot nousevat nopeasti hurjiksi.

Ison valliriutan koralleista kuoli jopa kolmasosa pelkästään yhdeksän kuukauden aikana vuonna 2016 voimakkaan lämpöaallon vaikutuksesta, arvioitiin hiljattain Naturessa ilmestyneessä tutkimuksessa.

lokki
Seuraa 
Viestejä6110

Tuo "ihmiskausi" on täysin totta, mutta meriveden lämpenemisen nopeus ei korallimerellä ole mitenkään erityinen paleontologisessa mielessä.

”Viimeisestä jääkaudesta noin kymmenen vuoden takaiseen aikaan katsottuna lämpötila nousi joitakin asteita kymmenien tuhansien vuosien aikana. Nyt lämpötila nousee huomattavasti nopeammin”

Vaatii melko suoraviivaisen ajatuksen tehdä tuollainen päätelmä. (tai sitten on kyse mielikuvien manipuloinnista)

Lämpötila on noussut "joitakin asteita kymmenien tuhansien vuosien aikana." on harhaanjohtava ilmaisu, jos katsotaan, miten tuon lämpötilan nousu on tapahtunut.

Tuhansien vuosien jakso on keskiarvoistettu tasaiseksi nousuksi ja sitä verrataan muutaman kymmenen viime vuoden (hetkelliseen) lämpötilannousunopeuteen.

En siis väitä, etteikö ihmisen toiminta olisi haitannut korallien kasvua, vaan että tuo syy ei ole ihmisen aiheuttama globaalin lämpötilan nousu, vaan paikallinen ravinteiden päästön aiheuttama biologinen muutos korallimerellä.

Tuossa lämpötilannousuargumentissa on uskonnollisen "todistamisen" soundi: Kaikki ympärillä näkyvä todistaa jumalan suuruudesta... eikun ihmisen aiheuttamasta ilmastonlämpenemisestä.

  • ylös 17
  • alas 8
SamBody
Seuraa 
Viestejä8377

Lasitalossa tehdään taas mullistavaa tiedettä: edellisen jääkauden päättymisestä onkin kymmeniä tuhansia vuosia, ei kymmentä tuhatta kuten tähän saakka on luultu!

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 13
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla