1920-luvun elokuvailmoitus luonnehti Pollyannaa optimismin ylipapittareksi. Myöhemmin hahmo antoi nimensä myös tieteelliselle hypoteesille.
1920-luvun elokuvailmoitus luonnehti Pollyannaa optimismin ylipapittareksi. Myöhemmin hahmo antoi nimensä myös tieteelliselle hypoteesille.

Ihmiskunta käyttää enemmän myönteisiä kuin kielteisiä sanoja.

Vuonna 1969 esitetyn Pollyanna-hypoteesin mukaan ihmiskunnalla on taipumus käyttää myönteisiä sanoja enemmän kuin kielteisiä. Yhdysvaltalaisen Vermontin yliopiston tutkijat ovat nyt testanneet väiteeen massiivisella aineistolla, joka sisältää miljardeja erilaisissa teksteissä käytettyjä sanoja.

Mukana on elokuvien tekstityksiä arabiaksi, Twitter-syötteitä koreaksi, venäläistä kirjallisuutta, kiinalaisia nettisivustoja, englantilaista laululyriikkaa ja New York Timesin uutissivuja. Tällaisista lähteistä tunnistettiin kymmenen tuhatta useimmin käytettyä englannin, espanjan, ranskan saksan, portugalin, korean, kiinan, venäjän, indonesian ja arabian sanaa.

Seuraavaksi tutkijat pyysivät kieltä äidinkielenään puhuvia ihmisiä antamaan sanoille hymy- tai nyrpistysnaamoja niiden myönteisyyden ja kielteisyyden mukaan. Valittavana oli yhdeksän asteittain vaihtuvaa ilmettä leveästä naurusta irvistykseen. Tällä asteikolla englannin sana nauru sai myönteisyysarvon 8,5 , ruoka 7,4, rekka 5,9, the-artikkeli 5, ahneus 3 ja terroristi 1,3.

Loppulaskennan tulos oli, että kaikki tutkitut kielet suosivat myönteisiä sanoja. Onnellisimmaksi kieleksi osoittautui espanja ja vähiten onnelliseksi kiina.

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845
Liittynyt1.2.2010

Iso data vahvisti Pollyanna-hypoteesin

tyy 10.02.2015 klo 16:21 Se on ihan hyvä niin. Vaikka tietysti tosiasiassa, ei-sana on loogisesti paljon parempi valinta kuin kyllä-sana silloin, kun pitäisi vastata summanmutikassa johonkin, mihinkä ei saa sanotuksi mitään järkevää. Mutta se pyskologinen efekti, sitä kannattaa pohtia; kaveri pahastuu? Jees-miehiä on helppo hyväksikäyttää, huomaattekos, sellaisten jotka mielellään hyväksikäyttävät muita. Oikeastaan Jees Mies on termi joka tarkoittaa ns. pehmeäkätistä paskiaista ja...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -