Yli 70-vuotiaat vaarit näkevät lapsenlapsiaan jopa enemmän kuin ikäisensä mummot.

Eurooppalaiset isovanhemmat viettävät runsaasti aikaa lastenlastensa kanssa. Tämä kävi ilmi, kun sosiologi Knud Knudsen Stavangerin yliopistosta kävi läpi 5500 isovanhemman aineistoa 11 Euroopan maasta. Isovanhempien ikähaarukka oli 60-85.

Sukupolvien tiivistä kanssakäymistä selittävät sosiaaliset ja väestölliset muutokset. "Elämme pidempään ja terveempinä", Knudsen selittää tutkimustiedotteessaan. Nykyvanhemmat ovat lapsia saadessaan entistä iäkkäämpiä ja keskellä uraansa, joten he tarvitsevat myös enemmän apua.

Jotkut väittävät, että ilmiö vain kielii siitä, että isovanhemmat investoivat lastenlapsiinsa, jotta heitä itseään autettaisiin vastavuoroisesti myöhemmin, Knudsen havainnoi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Jos näin olisi, leskiksi jääneet isoäidit olisivat eniten lastenlastensa kanssa – eikä näin ole", Knudsen huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Isoäidit viettävät enemmän aikaa lastenlastensa kanssa kuin isoisät, mutta ero kutistuu 60-ikävuoden jälkeen. Yli 70-vuotiaana isoisä menee useimmiten johtoon."

Knudsenin mukaan miehet pärjäävät suhteellisen hyvin isovanhempina, mitä selittää osaltaan se, että isoisillä on isoäitejä useammin puoliso vielä rinnallaan.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla