Kuva: <span class="photographer">NIH.</span>
Kuva: NIH.

Lehmänmaitoa raskauden aikana juovat äidit synnyttävät suurempia lapsia kuin maitoa vierastavat äidit.

Lehmänmaitoa juovat äidit saavat potrempia perillisiä kuin ne, jotka eivät juo maitoa. Ero havaittiin tanskalaistutkimuksessa tarkastelemalla yli 50 000 äiti-lapsiparin tietoja. Äidit nauttivat keskimäärin kolme lasillista maitoa päivässä.

Yli kuusi lasillista maitoa juoville syntyi pienikokoisia lapsia puolet vähemmän ja suurikokoisia yli puolet enemmän kuin äideille, jotka eivät käyttäneet maitotuotteita raskauden keskivaiheilla.

Maitoa juovien lapset olivat keskimäärin sata grammaa painavampia. Pieniä vaikutuksia todettiin myös lasten pituudessa, pään- ja vatsanympäryksissä ja äidin istukan koossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuloksista ei voi päätellä, mikä saa maitoa juovien lapset kasvamaan muita kookkaammiksi, mutta mahdollisesti se selittyy maidon sisältämillä proteiineilla, D-vitamiinilla tai kalsiumilla. Maidon juominen voi myös lisätä IGF-I-kasvutekijän pitoisuuksia, mikä on liitetty kasvun kiihtymiseen. Maidossa on usein myös estrogeenia ja muita sukupuolihormoneja, jotka saattavat antaa lisäpotkua kasvavalle sikiölle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla