Kuvassa Ison vasta lähestyy Aurinkoa. Kuva: ESA&NASA/SOHO/SDO
Kuvassa Ison vasta lähestyy Aurinkoa. Kuva: ESA&NASA/SOHO/SDO

Komeetan lopun ennustukset olivat ennenaikaisia.

Ison-komeetan tuho on peruttu, ainakin toistaiseksi. Maailman seuraama komeetta katosi näkyvistä kulkiessaan aivan Auringon vierestä, ja tutkijat päättelivät avaruuden kiertolaisen matkan päättyneen siihen. Nyt Nasan komeettablogissa tutkija Karl Battams raportoi, että Aurinko repi komeettaa rikki mutta ei kokonaan ja sen matka jatkuu edelleen.

Lähellä aurinkoa Ison oli kadonnut SDO-luotaimen kuvista, mistä tutkijat päättelivät, että komeetta oli hajonnut. Uusimmissa Soho-luotaimen kuvissa jokin jälleen kirkastui esiin komeetan kiertoradalla. Tämä jokin on mahdollisesti komeetan ydin, josta pölyn ja kaasun purkautuminen jatkuu.

Isoncampaign.org-sivustolla Battams esittää olettamuksen, että Auringon ilmakehässä Ison menetti komansa eli ydintä ympäröivän kaasumaisen pilven sekä pyrstönsä samalla tavalla kuin kahden vuoden takainen komeetta Lovejoy. Ydin jatkoi kulkuaan ja alkoi taas kasvattaa komeetalle tyypillistä pyrstöä.

Ytimen koosta ja oikeastaan olemassaolostakaan ei ole vielä täyttä varmuutta. Tulevina päivinä komeetta saattaa vielä näyttää hentoa pyrstönjäännettä, mutta toistaiseksi tämä on vasta arvailua.