Isorokko nujertui rokotteella, nyt viruksesta kehitetään asetta syöpään. Kuva: PHIL
Isorokko nujertui rokotteella, nyt viruksesta kehitetään asetta syöpään. Kuva: PHIL

Geneettisesti muunnellut virukset lunastavat nyt lupauksia.

Maksasyöpä on aivosyövän ohella yksi uusien geeniterapioiden suosikkikohteita, sillä perinteiset hoitomuodot purevat siihen kehnosti. Nyt Pittsburghin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet geneettisesti muunnellun isorokkoviruksen, joka tarjoaa uutta toivoa syöpäpotilaille. Virusta on kokeiltu alustavissa tutkimuksissa sekä ihmisillä että eläimillä, ja tulokset ovat rohkaisevia.

Virus perustuu kalifornialaisen Jennerex-biotekniikkayrityksen kehittämään menetelmään. Siinä viruksesta poistetaan geeni, joka tuottaa tymidiinikinaasi-entsyymiä. Koska virus tarvitsee tätä entsyymiä lisääntyäkseen, se ei kykene elämään terveissä soluissa. Syöpäsolut muodostavat poikkeuksen, sillä ne tuottavat runsaasti tymidiinikinaasia. Näin virus lisääntyy vain syöpäkasvaimissa ja hyökkää niiden kimppuun, mutta ei kykene infektoimaan terveitä soluja.

Lisäksi isorokkoviruksen genomiin on lisätty geeni, joka houkuttelee immuunijärjestelmän syöjäsoluja paikalle. Samalla kun virus hyökkää syöpäsolujen kimppuun, se houkuttelee makrofageja syömään niitä.

GM-isorokkovirusta, nimeltä JX-594, on nyt kokeiltu 13 maksasyöpäpotilaaseen, joiden odotettavissa oleva elinaika oli 3-4 kuukautta. Heistä seitsemän eli yli kahdeksan kuukautta ja kolme on elossa edelleen 15 kuukautta myöhemmin. Kasvaimet pienenivät kymmenellä potilaalla, viidellä kasvaimen koko pieneni puolella.

Toinen uusi tutkimus lähes identtisellä viruksella, JX-963:lla, pureutui kanien maksasyöpään. Yli 80 prosentilla kasvaimet pienenivät puoleen alkuperäisestä koostaan, kun kontrolliryhmällä ne kasvoivat samassa ajassa nelinkertaisiksi.

JX-594 tulokset esiteltiin Molecular Targets and Cancer Therapeutics-konferenssissa San Franciscossa. Kanitutkimuksesta kertoi Journal of Clinical Investigations.