Jos bioterroristit saisivat haltuunsa isorokkovirusta ja käyttäisivät sitä, seurauksena olisi maailmanlaajuinen tuhoisa tautiaalto, varoittaa Nature –lehti. Vaikka suurin osa sairastuneista toipuisi...

Jos bioterroristit saisivat haltuunsa isorokkovirusta ja käyttäisivät sitä, seurauksena olisi maailmanlaajuinen tuhoisa tautiaalto, varoittaa Nature –lehti. Vaikka suurin osa sairastuneista toipuisi, joka kolmas menehtyisi isorokkoon.

Brittitutkijat arvioivat epidemian leviämisvauhdin ja tappavuuden vanhojen tautitilastojen perusteella. Aineistona käytettiin epidemioita ennen ja jälkeen rokotusten. Isorokko leviäisi laskelman mukaan yhtä rivakkaa tahtia kuin ennen rokotteen keksimistä, koska valtaosalla väestöstä ei ole enää immuniteettiä. Rokotukset lopettiin 80-luvun taitteessa, kun WHO julisti taudin juurituksi maapallolta. Ennen vuotta 1900 jokainen rokottamaton tartutti taudin viiteen ihmiseen. Ahtaissa oloissa, kuten 1700-luvun Lontoossa ja sairaaloissa, vaikutus tuplaantui. Nykyoloissa uusien tartuntojen määrää yltäisi noin neljään, sairaaloissa kenties kahteentoista. Eristäminen ja hätärokotukset jarruttaisivat virusta, mutta eivät estäisi sen leviämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla