Parannellusta isorokkorokotteesta saattaa tulla uusi ase immuunikatoa, aidsia vastaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rokotettujen ihmisten veren valkosolut pystyvät jossain määrin vastustamaan hi-virusta. Ne infektoituvat neljä kertaa heikom...

Parannellusta isorokkorokotteesta saattaa tulla uusi ase immuunikatoa, aidsia vastaan. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rokotettujen ihmisten veren valkosolut pystyvät jossain määrin vastustamaan hi-virusta. Ne infektoituvat neljä kertaa heikommin kuin rokottamattomien solut.

"Tulokset ovat hyvin rohkaisevia", kertoo tutkimusta johtanut bioase- ja isorokkoekspertti Ken Alibek Virginian Mason-yliopiston lehdistötiedotteessa. "Tarkentavat lisätutkimukset ovat jo meneillään". Alibekin työryhmä neuvottelee parhaillaan yhteistyöstä isorokkorokotetta valmistavan Acambis-biotekniikkayrityksen kanssa.

Monet tutkijat ovat pyöritelleet teoriaa aidsin ja isorokon yhteydestä. On mahdollista, että isorokon juuriminen ja rokotusten lopettaminen on voinut raivata tietä immuunikadolle. Rokotetut vanhukset näyttäisivät olevan muita paremmin suojassa hi-virukselta, joka tunkeutuu soluun samaa reittiä kuin eräät rokkovirukset. Valkosolujen pinnassa olevan CD4-molekyylin lisäksi hi-virus tarvitsee apumolekyylejä päästäkseen soluun. Näistä apumolekyyleistä tunnetuin on kemokiinireseptori CKR-5, jota hyödyntää myös isorokon sukulainen, ontelosyyliä aiheuttava poxvirus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla