Kansainvälisen rokoteohjelman ansiosta kukaan ei ole sairastunut isorokkoon 1970-luvun jälkeen. Kuva: Public Health Image Library, Wikimedia Commons.
Kansainvälisen rokoteohjelman ansiosta kukaan ei ole sairastunut isorokkoon 1970-luvun jälkeen. Kuva: Public Health Image Library, Wikimedia Commons.

WHO:n yleiskokous siirsi päätöstä jälleen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n piti päättää isorokkoviruksen tuhoamisesta yleiskokouksessaan viime perjantaina, mutta ratkaisua ei saatu aikaiseksi vielä lauantainakaan. Lopulta kokous päätti asettaa asiantuntijatyöryhmän selvittämään asiaa, jotta konsensus olisi mahdollista saada aikaan. Isorokkoviruksen mahdollisesta tuhoamispäivämäärästä päätetään aikaisintaan ensi vuoden World Health Assembly -kokouksessa.

Edellisen kerran asiasta piti päättää vuoden 2011 kokouksessa, jolloin ratkaisu siirrettiin tämän vuoden kokoukselle.

WHO on harkinnut isorokkoviruksen hävittämistä laboratorioista siitä lähtien, kun virus todettiin hävinneeksi luonnosta vuonna 1979. Virusta on säilössä kahdessa laboratoriossa, Yhdysvaltojen Atlantassa ja Venäjän Novosibirskissa.

Mikäli isorokkovirus päätetään tuhota, siitä tulee ensimmäinen eliölaji, jonka ihminen on tieten tahtoen tuhonnut luonnosta.

Yleisin perustelu viimeisten näytteiden tuhoamiselle on pelko niiden joutumisesta terroristien käsiin. Tuhoamista vastustavat tahot puolestaan eivät halua estää viruksen tutkimista tulevaisuudessa.

Isorokkoviruksesta ja muista maailman petrimaljoilla lymyävistä biouhista voit lukea lisää alle linkatusta artikkelista, joka ilmestyi Tieteen huhtikuun numerossa.