Ruokaa valmistettiin isoihin hautajaisiin natufilaisten hautajaispaikalla luolassa Carmelvuorilla. Se sijaitsee nykyisessä Pohjois-Israelissa. Kuva:  Danny Nadel
Ruokaa valmistettiin isoihin hautajaisiin natufilaisten hautajaispaikalla luolassa Carmelvuorilla. Se sijaitsee nykyisessä Pohjois-Israelissa. Kuva: Danny Nadel

Huhmareet kuuluivat Natufin kulttuuriin Lähi-idässä.

Isot huhmareet pitivät kovaa ääntä muinaisissa hautajaismenoissa 15 000 vuotta sitten. Arkeologit Lähi-idässä tulkitsevat nyt, että ne olivat tavallaan aikansa kirkonkelloja. Asiasta uutisoi Science Daily.

Natufin kulttuuri kukoisti Lähi-idässä 15 000 vuotta sitten. Se oli ensimmäisiä kulttuureja, joka hautasi ihmisiä erityisille hautausmaille.

Hautajaisseremonian ruokaa tehtiin isoissa huhmareissa, joiden ääni kantoi kauas. Huhmareiden jytinä ilmoitti samalla yhteisölle, että seremonia alkaa.

Israelilaisen Haifan yliopiston arkeologien mukaan natufilaiset asuivat Lähi-idässä 15 000–11 500 vuotta sitten.

Natufilaisille seremonioilla oli tärkeä rooli, ja niillä haluttiin vahvistaa yksilön kuulumista yhteisöön. Näin selittävät tohtori Danny Rosenberg ja professori Dani Nadel. He ovat arkeologeja Haifan yliopistossa.

Natufilaiset olivat ensimmäisiä yhteisöjä, jotka lopettivat kiertolaiselämän ja asettuivat pysyvästi aloilleen ja rakensivat taloja.

On jopa mahdollista, että he viljelivät maata jollain tapaa. He olivat myös ensimmäisiä, jotka perustivat hautausmaita erillisille alueille, jotka säilyivät yli sukupolvien.

Natufilaisilta on löydetty useita hautajaisiin liittyviä tarvekaluja.

Suhteellisen vähälle huomiolle on jäänyt yksi merkittävistä työkaluista eli isot huhmareet, joilla tehtiin seremoniaan ruokaa. Ne olivat jopa metrin korkuisia ja painoivat satakin kiloa.

Huhmareet ovat suurimpia kiviesineitä, jotka veistettiin Lähi-idässä tuona aikana. Kiviä on löytynyt nykyisestä Syyriasta, Jordaniasta, Libanonista ja Israelista.

Yhteistä niille ovat raaka-aineet, mitat ja se tapa, jolla ne on louhittu, sanovat arkeologit. Osa on haudattu maahan niin, että vain kiven yläreuna näkyy.

Huhmareen koko ja paino osoittavat, että niitä ei tarkoitettu liikuteltaviksi. Ne oli tarkoitettu pysyviksi hautapaikalla.

Kivien rooli oli myös vahvistaa seremonian tunnelmaa. Huhmareen jytinä kuului kauas.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä