Ruokaa valmistettiin isoihin hautajaisiin natufilaisten hautajaispaikalla luolassa Carmelvuorilla. Se sijaitsee nykyisessä Pohjois-Israelissa. Kuva:  Danny Nadel
Ruokaa valmistettiin isoihin hautajaisiin natufilaisten hautajaispaikalla luolassa Carmelvuorilla. Se sijaitsee nykyisessä Pohjois-Israelissa. Kuva: Danny Nadel

Huhmareet kuuluivat Natufin kulttuuriin Lähi-idässä.

Isot huhmareet pitivät kovaa ääntä muinaisissa hautajaismenoissa 15 000 vuotta sitten. Arkeologit Lähi-idässä tulkitsevat nyt, että ne olivat tavallaan aikansa kirkonkelloja. Asiasta uutisoi Science Daily.

Natufin kulttuuri kukoisti Lähi-idässä 15 000 vuotta sitten. Se oli ensimmäisiä kulttuureja, joka hautasi ihmisiä erityisille hautausmaille.

Hautajaisseremonian ruokaa tehtiin isoissa huhmareissa, joiden ääni kantoi kauas. Huhmareiden jytinä ilmoitti samalla yhteisölle, että seremonia alkaa.

Israelilaisen Haifan yliopiston arkeologien mukaan natufilaiset asuivat Lähi-idässä 15 000–11 500 vuotta sitten.

Natufilaisille seremonioilla oli tärkeä rooli, ja niillä haluttiin vahvistaa yksilön kuulumista yhteisöön. Näin selittävät tohtori Danny Rosenberg ja professori Dani Nadel. He ovat arkeologeja Haifan yliopistossa.

Natufilaiset olivat ensimmäisiä yhteisöjä, jotka lopettivat kiertolaiselämän ja asettuivat pysyvästi aloilleen ja rakensivat taloja.

On jopa mahdollista, että he viljelivät maata jollain tapaa. He olivat myös ensimmäisiä, jotka perustivat hautausmaita erillisille alueille, jotka säilyivät yli sukupolvien.

Natufilaisilta on löydetty useita hautajaisiin liittyviä tarvekaluja.

Suhteellisen vähälle huomiolle on jäänyt yksi merkittävistä työkaluista eli isot huhmareet, joilla tehtiin seremoniaan ruokaa. Ne olivat jopa metrin korkuisia ja painoivat satakin kiloa.

Huhmareet ovat suurimpia kiviesineitä, jotka veistettiin Lähi-idässä tuona aikana. Kiviä on löytynyt nykyisestä Syyriasta, Jordaniasta, Libanonista ja Israelista.

Yhteistä niille ovat raaka-aineet, mitat ja se tapa, jolla ne on louhittu, sanovat arkeologit. Osa on haudattu maahan niin, että vain kiven yläreuna näkyy.

Huhmareen koko ja paino osoittavat, että niitä ei tarkoitettu liikuteltaviksi. Ne oli tarkoitettu pysyviksi hautapaikalla.

Kivien rooli oli myös vahvistaa seremonian tunnelmaa. Huhmareen jytinä kuului kauas.