Lääketieteellisten isotooppien maailmanlaajuinen pula voi johtaa vaikeuksiin saada esimerkiksi luustokuvia.
Lääketieteellisten isotooppien maailmanlaajuinen pula voi johtaa vaikeuksiin saada esimerkiksi luustokuvia.

Lääketieteessä yleisimmin käytetty on teknetium-99m, joka puoliintuu kuudessa tunnissa.

Joka vuosi tehdään kymmeniä miljoonia lääketieteellisiä kuvannuksia ja hoitoja, joihin tarvitaan radioaktiivisia isotooppeja. Niistä on tulossa pula, joka voi uhata potilasturvallisuutta ja nostaa sairaanhoidon hintaa. Näin varoittivat puhujat American Chemical Societyn kokouksessa.

Radioaktiivisia aineita tarvitaan pikkuruisia määriä monenlaisissa tutkimuksissa. Ruiskuttamalla niitä potilaan kehoon lääkäri pystyy tarkkailemaan mm. sydämen verenkiertoa, syövän leviämistä luihin sekä munuaisten ja aivojen toimintaa. Radioaktiivisia isotooppeja voi myös lähettää kasvaimeen tappamaan syöpäsoluja.

Niiden puute estää jo Yhdysvalloissa joitakin lääkäreitä tekemästä potilaille määrättyjä tutkimuksia, sanoi Yhdysvaltain energiaministeriön alaisen isotooppeja tuottavan laitoksen johtaja Robert Atcher.

Kahdeksassa kymmenestä isotooppilääketieteen toimenpiteessä käytetään teknetium-99m:ää. Aine on siitä hankala, että sen puoliintumisaika on vain kuusi tuntia. Toisin sanoen puolet käsillä olevassa määrästä muuttuu toiseksi aineeksi kuudessa tunnissa. Teknetium-99m:ää ei siis voi varastoida, vaan sitä täytyy tuottaa jatkuvasti ja toimittaa käyttöön erittäin nopeasti.

Yhdysvallat tuottaa itse vain 10-15 prosenttia tarvitsemistaan lääketieteellisistä isotoopeista.