Sanasto kehittyy enemmän isosiskon kuin -veljen vaikutuspiirissä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Sanasto kehittyy enemmän isosiskon kuin -veljen vaikutuspiirissä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Isoveli voi vaatia vanhempien huomiota enemmän kuin isosisko.

Ei ole välttämättä helppoa olla ison lapsikatraan nuorimmainen. Mitä enemmän vanhempia sisaruksia lapsella on, sitä hitaammin hänen kielelliset taitonsa tutkimusten mukaan keskimäärin kehittyvät.

Mitkä tahansa isommat sisarukset eivät kuitenkaan ole haitaksi kielelliselle kehitykselle, täsmentävät ranskalaisen CNRS-tutkimusorganisaation ja École Normale Superiéure -yliopiston tutkijat. Vain isoveljillä näyttää olevan tämä häiritsevä vaikutus.

Tähän päätyivät psykokielitieteen tutkija Naomi Havron ja kumppanit, kun he tarkastelivat yli tuhatta ranskalaislasta. Osalla lapsista ei ollut isompia sisaruksia, osalla oli yksi isoveli tai -sisko. Lasten kielikykyä mitattiin testein kahden, kolmen ja viiden kuuden vuoden iässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienten lasten kieli kehittyy etenkin siten, että vanhemmat puhuvat heidän kanssaan kasvotusten. Vanhempien huomio on kuitenkin rajallinen. Mitä isompi perhe, sitä suuremmalle osalle se jakaantuu ja sitä vähemmän heillä on henkilökohtaista aikaa kullekin lapselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esikoinen on tietysti ehtinyt saada kaiken vanhempien huomion ollessaan vielä ainoa lapsi. Muilla sisaruksilla ei tätä mahdollisuutta ole. He joutuvat aina jakamaan vanhempien huomion isompien sisarusten kanssa.

Vanhemmat saattavat myös puhua kahden lapsen läsnä ollessa enemmän isomman kanssa, koska tämä on kehityksessä edellä ja osaavampi.

Ranskalaistutkijat todella havaitsivat, että kielikyky kärsi hieman niillä, joilla oli isompi sisarus.

Tutkijoita kiinnosti lisäksi sisaruksen sukupuoli. He arvelivat, että isosisko voisi tarjota enemmän kielellisiä virikkeitä nuoremmalle sisarukselle ja siten vähentää haittaa, joka syntyy vähäisemmästä vanhempien huomiosta.

Oletus perustui siihen, että kulttuurissamme tytöt osallistuvat enemmän pienemmistä huolehtimiseen ja tyttöjen kielelliset kyvyt kehittyvät nopeammin.

Osoittautuikin, että isosiskollisilla oli yhtä hyvät kielelliset taidot kuin lapsilla, joilla ei ollut lainkaan isompia sisaruksia. Vain isoveljellisillä meni huonommin.

Isoveljen hidastava vaikutus oli yhtä iso kaksivuotiaana ja viiden kuuden vuoden ikäisenä.

”Meillä ei ole asiasta vielä aineistoa, mutta on täysin mahdollista, että isoveljelliset eivät koskaan kuro eroa umpeen ja kielteinen vaikutus kielikykyyn jää pysyväksi”, sanoo tutkija Franck Rasmus CNRS:n tutkimusuutisessa.

Isoveljellistä ja -siskollisten ero ei ainakaan pelkästään johtunut siitä, että isosiskot opettaisivat nuorempiaan tai muuten rikastuttaisivat näiden kielellistä ympäristöä.

Tähän viittaa se, että sisarusten ikäerolla ei ollut merkitystä. Mitä vanhempi isosisko on, sitä edistyneempi hän on ja sitä enemmän hän voisi tarjota virikkeitä nuoremmalle sisarukselle. Tällaista ikäetua ei kuitenkaan näkynyt.

Tutkijat uskovatkin, että juuri isoveljissä on jotain, joka häiritsee pikkusiskojen ja -veljien kehitystä.

”Pojat saattavat vaatia enemmän huomiota ja resursseja vanhemmilta, jolloin niitä jää vähemmän uudelle vauvalle”, Rasmus pohtii.

”Isoveljet voivat myös olla taipuvaisempia kilpailemaan nuorempien sisarusten kanssa ja vähemmän taipuvaisia puhumaan näiden kanssa kuin isosiskot.”

Isoveljen vaikutus kielen kehitykseen jää lopulta melko vähäiseksi.

Lisäksi vaikka kielellinen kehitys vähän jätättäisikin, isommilla sisaruksilla on havaittu olevan muita suotuisia seurauksia. Näyttöä on siitä, että he voivat edistää nuorempien sisarusten sosiaalisia taitoja ja kykyä aloittaa keskusteluja.

Ranskalaisten tutkimuksen julkaisi Psychological Science ja sen vertaisarviomaton versio on luettavissa PsyArXivissa.

MooM
Seuraa 
Viestejä9168

Jos kekelle vastataan, se toimii totuudenpaljastajana ja siis keke on oikeassa. Jos ei vastata, osui ja upposi, ja taas keke oli oikeassa. Nerokasta!

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

jussipussi
Seuraa 
Viestejä51289

Keijona kirjoitti:
Onhan tuo helpoo havaita palstalaisistakin, kuka on esikoinen ja kuka ei. Ja jos vielä ainut lapsi, niin voivoi sitä omahyväisyyden ja itsekeskeisyyden määrää ja korostunutta voittamisen halua siis alfapanomies himoa.
Ihan omin päinkö sinä sovit itsesi kanssa helpoksi havaita? Miten olet tarkistanut nämä kuvitellut havintosi. Oliko taas niin että uskot siihen mitä omin päin keksit kuvitella mielesi peräkammarissa silmäluomiesi takana?

Sisältö jatkuu mainoksen alla