Vanhassa arabikorttelissa kaivetaan nyt Kuningas Daavidin kaupunkia. Kuva: AOP/Corbis
Vanhassa arabikorttelissa kaivetaan nyt Kuningas Daavidin kaupunkia. Kuva: AOP/Corbis

Jerusalemissa historian vääristelyä osaavat tosin muutkin.

Jerusalemissa arkeologiset kaivaukset on otettu mukaan taisteluun elintilasta. Kaupunkiin matkaavia turisteja ohjataan kaivauksille, joita kutsutaan Kuningas Daavidin kaupungiksi ja uskotellaan ensimmäisen juutalaishallitsijan hallintorakennusten raunioiksi. Väitteet perustuvat kuitenkin politiikkaan arkeologisten näytön sijasta.

Raamatun mukaan Daavid perusti ensimmäisen juutalaisvaltion. Hänen hallinnostaan Jerusalemissa ei ole todisteita, mutta Israelille olisi äärimmäisen tärkeää löytää niitä. Israel liitti Jerusalemin alueeseensa 1980, mutta muu maailma pitää liitosta laittomana.

”Historiallisia todisteita” Daavidin valtakunnasta on ilmaantunut nopeaan tahtiin sen jälkeen, kun Israelin ympäristöministeriö vuonna 1998 myönsi Elad-nimiselle järjestölle yksinoikeuden hallinnoida aluetta. Ei auttanut, vaikka maan museovirasto vastusti päätöstä. Elad on kiihkokansallinen järjestö, joka edistää Israelin maanvaltausta palestiinalaisten asuttamilla alueilla.

Elad ryhtyi toimeen. Jo vuonna 2005 järjestö ilmoitti, että kuningas Daavidin palatsi, raamatullisen Jerusalemin perusta oli löytynyt.

Useat israelilaisarkeologit ovat kiistäneet väitteen hölynpölynä. Alue on jo kauan ollut Israelin tutkituimpia muinaismuistokohteita, mutta yksikään löydös ei tue väitteitä, että Daavid olisi hallinnut rakennuksissa, muistuttaa arkeologi Yonathan Mizrachi.  Hän vetää Daavidin kaupungissa vaihtoehtoisen arkeologian kierroksia.

Mizrachi edustaa israelilaisten arkeologien yhdistystä Emek Šavehia, joka tarkkailee, miten arkeologiaa hyödynnetään Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa. Useiden tutkijoiden tavoin yhdistys vaatii, että Daavidin kaupunki otetaan pois Eladin hallinnasta.

Israel harjoittaa Daavidin kaupungilla ja monilla muilla samankaltaisilla alueilla valtapolitiikkaa. Omimalla alueiden menneisyyden se ottaa itselleen oikeuden siirtää ne palestiinalaisilta israelilaisille uudisasukkaille.

Jerusalemissa historiaa on väärennetty aina, eikä kuva nytkään ole mustavalkoinen. Israelilaiset painottavat, että palestiinalaiset yrittävät tuhota jäljet kaikista yhteisöistä, jotka asuttivat kaupunkia ennen islamin syntyä. Väite on osin totta. Useimmat Palestiinan poliittiset ja uskonnolliset johtajat kieltäytyvät myöntämästä, että Temppelivuorella olisi joskus sijainnut juutalainen temppeli. Eräät kiistävät asian suoraan.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue koko juttu alla olevasta linkistä.

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1333
Liittynyt15.11.2014

Israel valtaa maata arkeologia aseenaan

Rousseau 11.12.2014 klo 11:35 Osa tai kaikki, pääasia kuitenkin on että ON olemassa israelilaisarkeologeja joiden mielestä koko juttu on turhaa hötkyilyä. Yhtä hyvin voimme sanoa, että pääasia on että ON olemassa israelilaisargeologeja joiden mielestä koko juttu EI OLE turhaa hötkyilyä. Argeologin israelilaisuus sinänsä yhdistettynä kielteiseen mielipiteeseen ei todista oikeassa tai väärässä olemista. Sama koskee tietysti myönteistä mielipidettä. Tiede-lehden artikkelia moniulotteisemman...
Lue kommentti

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.