Vanhassa arabikorttelissa kaivetaan nyt Kuningas Daavidin kaupunkia. Kuva: AOP/Corbis
Vanhassa arabikorttelissa kaivetaan nyt Kuningas Daavidin kaupunkia. Kuva: AOP/Corbis

Jerusalemissa historian vääristelyä osaavat tosin muutkin.

Jerusalemissa arkeologiset kaivaukset on otettu mukaan taisteluun elintilasta. Kaupunkiin matkaavia turisteja ohjataan kaivauksille, joita kutsutaan Kuningas Daavidin kaupungiksi ja uskotellaan ensimmäisen juutalaishallitsijan hallintorakennusten raunioiksi. Väitteet perustuvat kuitenkin politiikkaan arkeologisten näytön sijasta.

Raamatun mukaan Daavid perusti ensimmäisen juutalaisvaltion. Hänen hallinnostaan Jerusalemissa ei ole todisteita, mutta Israelille olisi äärimmäisen tärkeää löytää niitä. Israel liitti Jerusalemin alueeseensa 1980, mutta muu maailma pitää liitosta laittomana.

”Historiallisia todisteita” Daavidin valtakunnasta on ilmaantunut nopeaan tahtiin sen jälkeen, kun Israelin ympäristöministeriö vuonna 1998 myönsi Elad-nimiselle järjestölle yksinoikeuden hallinnoida aluetta. Ei auttanut, vaikka maan museovirasto vastusti päätöstä. Elad on kiihkokansallinen järjestö, joka edistää Israelin maanvaltausta palestiinalaisten asuttamilla alueilla.

Elad ryhtyi toimeen. Jo vuonna 2005 järjestö ilmoitti, että kuningas Daavidin palatsi, raamatullisen Jerusalemin perusta oli löytynyt.

Useat israelilaisarkeologit ovat kiistäneet väitteen hölynpölynä. Alue on jo kauan ollut Israelin tutkituimpia muinaismuistokohteita, mutta yksikään löydös ei tue väitteitä, että Daavid olisi hallinnut rakennuksissa, muistuttaa arkeologi Yonathan Mizrachi.  Hän vetää Daavidin kaupungissa vaihtoehtoisen arkeologian kierroksia.

Mizrachi edustaa israelilaisten arkeologien yhdistystä Emek Šavehia, joka tarkkailee, miten arkeologiaa hyödynnetään Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa. Useiden tutkijoiden tavoin yhdistys vaatii, että Daavidin kaupunki otetaan pois Eladin hallinnasta.

Israel harjoittaa Daavidin kaupungilla ja monilla muilla samankaltaisilla alueilla valtapolitiikkaa. Omimalla alueiden menneisyyden se ottaa itselleen oikeuden siirtää ne palestiinalaisilta israelilaisille uudisasukkaille.

Jerusalemissa historiaa on väärennetty aina, eikä kuva nytkään ole mustavalkoinen. Israelilaiset painottavat, että palestiinalaiset yrittävät tuhota jäljet kaikista yhteisöistä, jotka asuttivat kaupunkia ennen islamin syntyä. Väite on osin totta. Useimmat Palestiinan poliittiset ja uskonnolliset johtajat kieltäytyvät myöntämästä, että Temppelivuorella olisi joskus sijainnut juutalainen temppeli. Eräät kiistävät asian suoraan.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue koko juttu alla olevasta linkistä.

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334
Liittynyt15.11.2014

Israel valtaa maata arkeologia aseenaan

Rousseau 11.12.2014 klo 11:35 Osa tai kaikki, pääasia kuitenkin on että ON olemassa israelilaisarkeologeja joiden mielestä koko juttu on turhaa hötkyilyä. Yhtä hyvin voimme sanoa, että pääasia on että ON olemassa israelilaisargeologeja joiden mielestä koko juttu EI OLE turhaa hötkyilyä. Argeologin israelilaisuus sinänsä yhdistettynä kielteiseen mielipiteeseen ei todista oikeassa tai väärässä olemista. Sama koskee tietysti myönteistä mielipidettä. Tiede-lehden artikkelia moniulotteisemman...
Lue kommentti

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.