Vanhassa arabikorttelissa kaivetaan nyt Kuningas Daavidin kaupunkia. Kuva: AOP/Corbis
Vanhassa arabikorttelissa kaivetaan nyt Kuningas Daavidin kaupunkia. Kuva: AOP/Corbis

Jerusalemissa historian vääristelyä osaavat tosin muutkin.

Jerusalemissa arkeologiset kaivaukset on otettu mukaan taisteluun elintilasta. Kaupunkiin matkaavia turisteja ohjataan kaivauksille, joita kutsutaan Kuningas Daavidin kaupungiksi ja uskotellaan ensimmäisen juutalaishallitsijan hallintorakennusten raunioiksi. Väitteet perustuvat kuitenkin politiikkaan arkeologisten näytön sijasta.

Raamatun mukaan Daavid perusti ensimmäisen juutalaisvaltion. Hänen hallinnostaan Jerusalemissa ei ole todisteita, mutta Israelille olisi äärimmäisen tärkeää löytää niitä. Israel liitti Jerusalemin alueeseensa 1980, mutta muu maailma pitää liitosta laittomana.

”Historiallisia todisteita” Daavidin valtakunnasta on ilmaantunut nopeaan tahtiin sen jälkeen, kun Israelin ympäristöministeriö vuonna 1998 myönsi Elad-nimiselle järjestölle yksinoikeuden hallinnoida aluetta. Ei auttanut, vaikka maan museovirasto vastusti päätöstä. Elad on kiihkokansallinen järjestö, joka edistää Israelin maanvaltausta palestiinalaisten asuttamilla alueilla.

Elad ryhtyi toimeen. Jo vuonna 2005 järjestö ilmoitti, että kuningas Daavidin palatsi, raamatullisen Jerusalemin perusta oli löytynyt.

Useat israelilaisarkeologit ovat kiistäneet väitteen hölynpölynä. Alue on jo kauan ollut Israelin tutkituimpia muinaismuistokohteita, mutta yksikään löydös ei tue väitteitä, että Daavid olisi hallinnut rakennuksissa, muistuttaa arkeologi Yonathan Mizrachi.  Hän vetää Daavidin kaupungissa vaihtoehtoisen arkeologian kierroksia.

Mizrachi edustaa israelilaisten arkeologien yhdistystä Emek Šavehia, joka tarkkailee, miten arkeologiaa hyödynnetään Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa. Useiden tutkijoiden tavoin yhdistys vaatii, että Daavidin kaupunki otetaan pois Eladin hallinnasta.

Israel harjoittaa Daavidin kaupungilla ja monilla muilla samankaltaisilla alueilla valtapolitiikkaa. Omimalla alueiden menneisyyden se ottaa itselleen oikeuden siirtää ne palestiinalaisilta israelilaisille uudisasukkaille.

Jerusalemissa historiaa on väärennetty aina, eikä kuva nytkään ole mustavalkoinen. Israelilaiset painottavat, että palestiinalaiset yrittävät tuhota jäljet kaikista yhteisöistä, jotka asuttivat kaupunkia ennen islamin syntyä. Väite on osin totta. Useimmat Palestiinan poliittiset ja uskonnolliset johtajat kieltäytyvät myöntämästä, että Temppelivuorella olisi joskus sijainnut juutalainen temppeli. Eräät kiistävät asian suoraan.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue koko juttu alla olevasta linkistä.

Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334
Liittynyt15.11.2014

Israel valtaa maata arkeologia aseenaan

Rousseau 11.12.2014 klo 11:35 Osa tai kaikki, pääasia kuitenkin on että ON olemassa israelilaisarkeologeja joiden mielestä koko juttu on turhaa hötkyilyä. Yhtä hyvin voimme sanoa, että pääasia on että ON olemassa israelilaisargeologeja joiden mielestä koko juttu EI OLE turhaa hötkyilyä. Argeologin israelilaisuus sinänsä yhdistettynä kielteiseen mielipiteeseen ei todista oikeassa tai väärässä olemista. Sama koskee tietysti myönteistä mielipidettä. Tiede-lehden artikkelia moniulotteisemman...
Lue kommentti

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä