Toinen elektrodien nipusta, jotka istutettiin potilaan aivoihin. Niiden avulla hän sai yhteyden ulkomaailmaan. Kuva: Wyss Center
Toinen elektrodien nipusta, jotka istutettiin potilaan aivoihin. Niiden avulla hän sai yhteyden ulkomaailmaan. Kuva: Wyss Center

Mikrosirut aivoissa voivat avata lukot niiltä, joiden yhteydet ulkomaailmaan ovat täysin poikki.

Täysin liikkumaton 36-vuotias saksalainen potilas on saanut apua kahdesta istutteesta, jotka asennettiin hänen aivoihinsa.

Niissä oli nippu elektrodeja, jotka oli tehty herkiksi aivojen sähköisille signaaleille.

Nyt potilas on voinut jakaa muutamia lauseita perheensä kanssa. Se onnistui, kun hän keskittyi esimerkiksi aakkosiin. Niiden avulla hän saattoi tuottaa hitaasti tekstiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällaiset istutteet ovat helpottaneet potilaita ennenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä potilailla on vääjäämättä etenevä als-sairaus. Siinä rappeutuvat vähitellen ne liikehermosolut, jotka ohjaavat tahdosta riippuvien lihasten toimintaa.

”Saimme ensi kertaa viestejä ulos henkilöltä, jolla ei ole enää yhtään liikkeitä”, sanoo tutkija Jonas Zimmermann Wyss-keskuksesta Sveitsissä.

Potilas oli niin sanotussa näennäisessä koomassa. Vaikka nämä potilaat eivät pysty kävelemään tai puhumaan, he tiedostavat ympäristöä eri aistiensa avulla. Ajattelu on myös normaalia.

Kokeiluun tarjoutunut saksalainen mies oli sairastunut alsiin 2015. Siru-istutteet asennettiin aivojen siihen osaan, joka ohjaa lihasten liikettä.

Yhdessä sirussa on 64 neulamaista elektrodia. Ne nappasivat hermostosta signaaleja, kun potilas esimerkiksi ajattelee liikkumista.

Nämä heikot signaalit lähetettiin tietokoneelle. Se muutti impulsseja ”kyllä” tai ”ei” -muotoon.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun als-potilas, jolla ei ole kykyä käyttää edes silmiään, pystyy tähän.

Hiljalleen potilas oppi hallitsemaan aivosignaalien purkua ja niiden nopeutta. Hän valitsi ajatuksissaan tietyt kirjaimet, ja siitä lähti tietokoneeseen pieni signaali.

Ohjelma puhuu kirjaimet ääneen, ja kirjaimista muodostuu sanoja ja lauseita. Joskus potilas pystyi tuottamaan vain sanoja.

Ohjelmassa oli ongelmansa. Yhden kirjaimen valinta saattoi kestää minuutinkin.

Lisäksi hän vastasi yksinkertaisiin kysymyksiin ”kyllä” tai ”ei” vain noin 80-prosenttisella tarkkuudella. Siksi samoja kysymyksiä oli toistettava.

Laitteiden järjestely potilaan vuoteen äärellä on kuvattu tässä.

Ensimmäinen sana, jonka täysin liikkumaton ALS-potilas sanoi, oli ”kiitos”. Se oli osoitettu tutkimuksen johtavalle psykologille Niels Birbaumerille.

Sitten hän ilmaisi joukon pyyntöjä, kuten ”päänhierontaa”. Seuraavaksi: ”Haluaisin kuunnella Tool-yhtyeen albumia kovalla volyymilla.”

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature Communications.

Sisältö jatkuu mainoksen alla