Vauvan syntyminen huventaa isän testosteronia, mikä kielii valmiudesta hoivaamiseen.

Miehet ovat biologisesti ohjelmoituja lapsensa hoivaamiseen, todistelevat yhdysvaltalaistutkijat Pnasissa.

Northwestern-yliopiston tutkimus osoitti ensi kertaa, että isyys madaltaa miehen testosteronipitoisuutta. Ilmiö on tuttu monilta muilta lajeilta, joissa uros auttaa huolehtimaan jälkeläisestä. Testosteroni boostaa käyttäytymistä ja ominaisuuksia, jotka edistävät menestystä parinvalintamarkkinoilla, mutta vanhemmuuden vastuuta se ei lisää. Tästä syystä urosten elimistö tuppaakin vähentämään isien testosteronituotantoa.

"Ihmiset ovat poikkeuksellisia nisäkkäitä, koska jälkeläisemme ovat riippuvaisia vanhemmista yli vuosikymmenen. Ponnistus vaatii yhteistyötä, ja tuloksemme osoittaa, että isät ovat biologisesti ohjelmoituja auttamaan huolenpidossa", tutkimusryhmään lukeutunut antropologi Christopher Kuzawa sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiimi mittasi miesten hormonipitoisuuksia ennen ja jälkeen isäksitulemisen. Lähes viisivuotisessa seurantatutkimuksessa oli mukana yli 600 21-26-vuotiasta filippiiniläismiestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että runsaan testosteronin miehistä tuli todennäköisimmin isiä, mutta kun vauva syntyi, heidän testosteronitasonsa madaltui merkittävästi. Pohjalukemiin testosteroni vajosi hetkellisesti, kun vastasyntynyt tuotiin ensi kertaa kotiin.

Tutkijat uskovat, että tulokset saattavat selittää myös sitä, miksi lapsettomilla sinkkumiehillä on usein surkeampi terveys kuin naimisissaolevilla isillä. "Matalampi testosteronitaso saattaa suojata isiä useilta kroonisilta sairauksilta", Kuzawa sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla