Geenikartta. Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Geenikartta. Kuva: Corbis RF.

Saksalaiset ja britit ovat läheisempää sukua keskenään kuin itä- ja länsisuomalaiset. Erityisesti itäsuomalaisten perimä on ajautunut kauas muusta Euroopasta.

Itä- ja länsisuomalaisten välinen geneettinen ero on eurooppalaisittain
suuri, ja myös Suomen maakuntien välillä on selviä, maantieteellisiä
etäisyyksiä mukailevia eroja. Alueiden sisällä geneettinen monimuotoisuus on kuitenkin vähäisempää kuin esimerkiksi Keski-Eurooppassa.

Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat analysoivat suomalaisten, ruotsalaisten, saksalaisten ja brittien perimää aiempaa tiuhemmalla kammalla. Päivi Lahermo ja Juha Kere kollegoineen tutkivat lähes tuhannesta näytteestä yli 200 000 yksilöllisesti vaihtelevaa perimän kohtaa, eli snippiä (single nucleotide polymorphism).

Keskieurooppalaiset kansat osoittautuivat geneettisesti hyvin
samankaltaisiksi keskenään. Sen sijaan ruotsalaiset, länsisuomalaiset ja erityisesti itäsuomalaiset eroavat perimältään sekä toisistaan että keskieurooppalaisista. Länsisuomalaiset, erityisesti suomenruotsalaiset, ovat lähempänä ruotsalaisia kuin itäsuomalaiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus vahvisti, että vaikka suomalaisten geneettiset juuret ovat enimmäkseen Keski-Euroopassa, myös itäinen vaikutus näkyy selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perimämme erityisyyteen on syynä poikkeuksellinen asutushistoriamme. Pieni asukasmäärä ja eristynyt sijainti näkyvät erityisesti itäsuomalaisten perimässä.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE

Sisältö jatkuu mainoksen alla