Orteliuksen maailmankartassa noin vuodelta 1570 näkyy jo Amerikat. Kuva: Shutterstock
Orteliuksen maailmankartassa noin vuodelta 1570 näkyy jo Amerikat. Kuva: Shutterstock

Latinaksi kirjoitettu dokumentti vuodelta 1345 viittaa Pohjois-Amerikkaan.

Jo ennen renessanssin kulta-aikaa 1400-luvulla nykyisen Italian alueella tiedettiin Pohjois-Amerikasta, väittää italialainen tutkija.

Kesken jääneestä milanolaisesta kirjasta vuodelta 1345 on löytynyt kohtia, jotka viittaavat nykyiseen Pohjois-Amerikkaan. Ne ovat varhaisimpia Välimeren alueelta löydettyjä viittauksia Amerikan mantereeseen.

Näin väittää latinalaisen kirjallisuuden asiantuntija, professori Paolo Chiesa. Hän työskentelee Milanon yliopiston kirjallisuuden, filologian ja kielitieteen laitoksella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Chiesa löysi viittauksen milanolaisen munkin Galvaneus Flamman kirjoituksista, kertoo tutkimustiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Flamma oli dominikaaninen munkki, joka asui Milanossa. Hän oli kaupungin valtaa pitävien piireissä.

Kirjoitus, johon Chiesa viittaa, on keskeneräinen Cronica universalis. Se on Flamman viimeinen tai viimeisiä teoksia.

Kirja jäi kesken. Sen tarkoitus oli kuvata koko maailman historiaa, aina luomisesta 1340-luvulle. Tutkittu dokumentti löytyi jo 2013. Nyt sitä on tutkittu tarkemmin.

Flamman kirjan yksi kohta viittaa siihen, että Välimeren alueen merimiehet tiesivät kuulopuheiden perusteella Pohjois-Amerikan koillisimmista osista.

Sen voi tunnistaa tekstistä sanasta ”Marckalada”. Sama sana viittaa myös useissa islantilaisissa saagoissa metsäiseen maahan, joka on Grönlannista länteen.

Sana viittaa tarkemmin nykyisen Labradorin niemimaan ja Newfoundlandin alueisiin nykyisen Kanadan itäsrannikolla.

Marckaladasta oli Välimerellä asti kuulopuheita ja huhuja siis jo noin 150 vuotta ennen Kolumbuksen kuuluisia matkoja Amerikoihin.

Tietoja uusista maista oli saatu esimerkiksi kauppamatkoilla pohjoisimpaan Eurooppaan. Käsitykset Välimeren näkökulmasta luoteisista alueista tulivat Genovaan asti Brittein saarten ja Pohjanmeren kaupunkien kautta.

Tiedot uusista alueista olivat kuitenkin niin epätarkkoja, että edes niiden rantaviivaa ei voitu piirtää karttoihin, sanoo professori.

Koulukirjoista muistamme, että Kolumbus ei lännestä tulleena purjehtijana löytänyt Amerikoita ensimmäisenä, siis vuonna 1492.

Viikingit olivat jo paljon aiemmin rantautuneet Newfoundlandin saarelle ja Labradorin niemimaan seuduille nykyisen Kanadan koillisrannikolle. Tämä tapahtui jo ennen vuotta 1000. Asutusta oli siellä vuosisatoja.

Juuri näihin asutuksiin milanolaisen Flamman teos viittaa.

Marckalada on islantilaisten saagojen eli muinaiskirjoitusten lähteissä osa läntisen Atlantin reuna-alueita. Nykyään seudut ovat osa Labradorin niemimaata ja Newfoundlandia.

Professori Chiesa viittaa siihen, että Välimeren rannikon satamakaupunki Genova oli hyvä paikka kuulla uutisia ja huhuja maailmalta.

Genova on myös kaupunki, jossa Kolumbus syntyi vuonna 1451. Hän muutti jo nuorena eri vaiheiden jälkeen Lissaboniin, Portugaliin.

Galvaneus Flamma asui Milanossa, mutta hänellä oli paljon yhteyksiä melko läheiseen satamakaupunki Genovaan. Flamma tuntuu kuulleen siellä useita eri merenkulkijoiden huhuja kaukaista, luoteisista alueista.

Marckaladaan viittaava kappale on kirjoitettu Milanossa. Se siis todistaa, että tietoja Amerikan pohjoisista lähteistä oli levinnyt nykyisen Italian eri alueille jo 150 vuotta ennen Kolumbusta, sanoo professori Chiesa.

Flamma tiesi Grönlannista, josta saatuja tietoja hän tarkisti aikansa keinoin. Flamman kuvaamassa Marckaladassa on ”runsaasti puita”, toisin kuin puuttomassa Grönlannissa.

Pohjoisten alueiden kuvailu oli aikansa kirjoituksissa synkkää ja karua. Huhujen mukaan jättiläiset asuivat Marckaladan alueella.

Pitkään on tiedetty, että Välimeren alueella piirretyt 1400-luvun merikartat esittivät myös pohjoisen Euroopan eri alueita ja erityisesti kauppapaikkoja.

Genovan alueellakin oli piirretty karttoja pohjoisista seuduista ja kauppareiteistä, mutta Amerikan itäisiä rantaseutuja ei niihin piirretty.

Virallisissa dokumenteissa ei myöskään ole tiettävästi mainittu Marckaladaa.

Ei ole todisteita siitä, että italialaiset tai katalonialaiset merenkulkijat olisivat tuohon aikaan käyneet Islannissa tai Grönlannissa.

Kirjaa Cronica universalis ei ole painettu. Milanon yliopisto suunnittelee sen kustantamista.

Löydöstä kertoi vertaisarvioitu historian tiedelehti Terrae Incognitae.

Muisaac_Algersson
Seuraa 
Viestejä43625

Aivan huikeeta ja sukulaisemme intiaanit löysi sen jo 24 000 vuotta sitten

These wind turbines must for that reason in a deeper sense be of a timeless beauty, so that they do not in three or four decades hence burden a later generation with a heavy task of removing angular skeletons.....

Ulrich Hütter (1942)

Aerodynamics is highly educated guessing, worked out to 5 decimal places.

Fred Lindsey

  • ylös 12
  • alas 0
offmind
Seuraa 
Viestejä25235

Neutroni kirjoitti:
offmind kirjoitti:
Mutta eivät tainneet tietää, että kyseessä on "uusi" manner. Kolumbus oli matkalla Aasiaan ja luuli saapuneensa Intiaan. Vasta Amerigo Vespucci ymmärsi asian oikean laidan.

Vaikuttaa siltä, että nuo varhaiset kuvaukset Amerikasta olivat jonkinlaisia tarinoita, jota ei ollut dokumentoitu kunnolla ja jotka ovat epäilemättä olleet hyvin epäuskottavia ja ylimystön mielestä halveksittavia, oli hahmoina sitten kaukaisten pohjoisten maiden viikingit tai baskikalastajat. Ei kai tuolloin oikeiksi maineteoiksi laskettu kuin kuninkaiden nimittämien jalosukuisten sankarien teot.

 Muistaakseni tuohon aikaan oli vallalla väärä käsitys maapallon koosta, vaikka jo antiikin aikana oli mitattu hyvin tarkasti oikea koko.

Kun Kolumbus tutki mahdollisuutta päästä Aasiaan Atlantin yli purjehtimalla, niin ilmeisesti häneltä meni eri lähtieden erilaiset mittayksiköt sekaisin ja hän arvioi maapallon koon reippaasti alakanttiin.

Mutta sattuuhan sitä paremmissakin piireissä, taannoin NASA:n rakettitiedemiehilläkin meni tuumat ja sentit sekaisin ja luotain törmäsi Marsiin ;-D

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla