Merentutkijoiden uusi työmyyrä on puolitoistametrinen robottiliidin. Kuva: Kimmo Tikka / Ilmatieteen laitos
Merentutkijoiden uusi työmyyrä on puolitoistametrinen robottiliidin. Kuva: Kimmo Tikka / Ilmatieteen laitos

Uivelo alkaa kartoittaa kotimerta toukokuussa.

Uivelo on sukellusrobotti, jonka Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksikkö hankki viime syksynä. Sen suunnitteli ja rakensi merirobotiikan yhdysvaltalainen pioneeri Teledyne Webb Research.

Uivelo kuuluu niin kutsuttuihin Slocum-liitimiin, vaikka sen tehtävänä onkin sukeltaa ja kerätä tietoa Itämeren veden tilasta pinnasta pohjaan.

Ulkoisesti vähän torpedoa muistuttava laite voidaan ohjelmoida sukeltamaan joko 30:n tai 200 metrin syvyyteen. Energianlähteenään se käyttää alkaliakkua, jossa kerrallaan riittää puhtia pariksi kuukaudeksi. Siinä ajassa robotti ehtii liitää kotimeremme pinnan alla satoja kilometrejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uivelossa on antureita, jotka mittaavat meren lämpötilaa ja suolaisuutta, happipitoisuutta, sameutta, lehtivihreän määrää ja veteen liuenneita orgaanisia yhdisteitä. Robotilta tutkijat saavat ajantasaista tietoa vesimassojen sekoittumisesta sekä happitilanteesta. Näin he oppivat entistä paremmin ymmärtämään ja ennakoimaan ilmastonmuutoksen ja ravinnekuormituksen vaikutuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uivelo aloittaa työt toukokuussa Suomenlahdella Hangon edustalla. Silloin siitä tulee toinen Itämerta tutkiva robottiliidin. Ensimmäinen pitää kotisatamaansa Tallinnassa.

Koko Euroopassa liitimiä on jo lähes sata, mutta maailman mitassa ne edustavat vasta alkusoittoa. Lähivuosina valtameriin lähetetään merirobotteja, jotka kaivavat malmeja, korjaavat koralliriuttoja, tarkkailevat salakuljettajia ja siivoavat jätteitämme.

Lue lisää

Helmikuun 2016 Tiede-lehdessä on tekniikkaan erikoistuneen tiedetoimittajan Kalevi Rantasen pitkä artikkeli, joka esittelee merien uusia työmyyriä. Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä. Ellet ole vielä aktivoinut tunnuksiasi, löydät ohjeet täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla