Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Superonnellisen on vaikea toipua takaiskuista, väittää yhdysvaltalaistutkimus.

Takaisku kolahtaa ylenpalttisen onnellisiin muita kovemmin, väittää Virginian yliopiston psykologian professori Shigehiro Oishi monikulttuurisen tutkimuksensa perusteella.

Oishi kollegoineen havaitsi, että eurooppalaisjuuriset amerikkalaiset tuntevat itsensä onnellisemmiksi kuin aasianamerikkalaiset, korealaiset tai japanilaiset. Samalla ilmeni, että euroopanamerikkalaiset mieltävät vastoinkäymiset rankemmiksi ja toipuvat niistä hitaammin kuin verrokit.

"Mitä enemmän positiivisia kokemuksia ihmisellä on, sitä vaikeammiksi hän tuntee negatiiviset kokemukset", Oishi summaa yliopistonsa tiedotteessa. "Ykkösluokkaan tottunut matkustaja raivostuu puolen tunnin myöhästymisestä, mutta turistiluokassa lentävää ei moinen pikkujuttu hätkäytä”, Oishi vertaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oishi ryhmineen kartoitti yli 350 opiskelijan arkea Japanissa, Koreassa ja Yhdysvalloissa kolmen viikon ajan. Kokelaat kirjasivat ylös negatiiviset ja positiiviset tapahtumat sekä mielialansa päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittivat, että euroopanamerikkalaiset tarvitsivat kaksi positiivista tapahtumaa - kuten hyvän arvosanan tai kehuja - toipuakseen negatiivisesta, esimeriksi huonosta arvosanasta tai parkkisakosta. Sen sijaan korealaiset, japanilaiset ja aasianamerikkalaiset tokenivat mielipahasta jo yhdellä myönteisellä tapahtumalla.

Oishin mukaan ihmiset, jotka tottuvat liian hyvään, putoavat korkeammalta kuin ne, jotka kohtaavat arjessaan myös koettelemuksia. "Tyytyväisyys on mahdotonta, jos ei opi hyväksymään vastoinkäymisiä osaksi elämää."

Tulokset julkaisi Journal of Personality and Social Psychology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla