Koehenkilöt testasivat tabletteja paljain silmin, valoa suodattavien oranssien lasien läpi sekä sinisessä led-valossa.
Koehenkilöt testasivat tabletteja paljain silmin, valoa suodattavien oranssien lasien läpi sekä sinisessä led-valossa.

Tablettitietokone voi vähentää melatoniinia.

Tablettitietokoneet ja muut viestintävälineet, joissa on valaistu näyttö, voivat vähentää melatoniinin  pitoisuutta ja viivästyttää nukahtamista, totesivat yhdysvaltalaisen Rensselaer –instituutin tutkijat.

Melatoniini on "pimeähormoni", joka osallistuu uni-valverytmin säätelyyn. Se on evoluutiossamme kytkeytynyt auringonvaloon, ja elimistömme reagoi edelleen melatoniiniin samaan tapaan kuin tuhansia vuosia sitten. Tästä syystä myös muunlainen valo voi häiritä vuorokausirytmiä.

Tutkijat ryhtyivät selvittämään, onko itsevalaisevilla tablettitietokoneilla jokin vaikutus melatoniinin eritykseen.  Mariana Figeuiro ryhmineen mittasi taulutietokoneista silmiin tulevaa valoa 13 käyttäjältä, jotka käyttivät laitteita pelaamiseen, elokuvien katseluun ja lukemiseen.

Kävi ilmi, että kahden tunnin altistus itsevalaisevalle näytölle voi vähentää melatoniinin määrää noin 22 prosenttia. Tämä voi viivästyttää nukahtamista, jos laitetta käyttää juuri ennen nukkumaanmenoaikaa. Toisin sanoen valo pitää sisäisen kellon valveajassa.

Koehenkilöt katselivat näyttöä joko sinisessä led-valossa tai oranssien lasien läpi. Sinisen valon tiedetään hillitsevän melatoniinin eritystä, oranssit lasit taas suodattivat sellaisen valon, joka vähentää melatoniinia.  Verrokeilla ei ollut laseja ollenkaan. Kaikki tablettitietokoneet olivat samanlaisia, ja ne säädettiin täyteen kirkkauteensa.

Jokainen koehenkilö käytti Dimesimeter-valonvoimakkuusmittaria. Ilmeni, että tabletista silmään saapuva valo vaihteli viidestä luksista 50:een, mikä näkyi melatoniinin vähenemisenä kahden tunnin käytön jälkeen.

Valon määrän vaihteluun vaikuttaa muun muassa näytön koko ja se, kuinka kaukana sitä silmistä pitää, Mariana Figeuiro tarkensi Tiede-lehdelle. Myös taustan väri vaikuttaa kirkkauteen. Esimerkiksi valkopohjaisista Word-dokumenteista ja Facebook-sivuista tulee paljon valoa.

"Suosittelemme, että laitteet säädetään himmeiksi ja niiden käyttöä vältetään ennen nukkumaanmenoaikaa".

Tutkimuksen julkaisi Applied Ergonomics.

Jopa huonomuistisena pidetty kultakala pystyy palauttamaan mieleensä yli vuoden takaisia tapahtumia.

Englanninkieliset kutsuvat hajamielisyyttä usein ”kultakalan muistiksi”, ja sen väitetään olevan vain kolmen sekunnin mittainen.

Todellisuudessa kultakala, kuten moni muukin kala, on muistivirtuoosi. Sen muisti on jopa niin luotettava, että Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopiston luennoitsijat hyödyntävät sitä biologian opetuksessa.

Harjoituksessa kunkin opiskelijan pitää opettaa yhdelle kultakalalle, että se saa ylimääräisen ruoka-annoksen uimalla tietyn värisen muoviputken luo. Joka kalalle on varattu hiukan eri värisävy. Sitten putkirivistö pidetään poissa kalojen näkyviltä vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen kokeilla, vieläkö hänen ”oma” kalansa valitsee oikean sävyn.

Vastaus on kyllä. Jokainen kultakala viilettää edelleen oman värisävynsä putkelle.

Kalojen muisti on muutenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi. Eräs todiste tästä on röyhelötokko, sormenmittainen sintti, joka elää Atlantin rantavesissä.

Tutkimuksissa on paljastunut, että röyhelötokko painaa nousuveden aikana mieleensä kolmiulotteisen kartan kotivetensä pohjasta. Sitä hyödyntämällä tokko löytää laskuveden aikana vuorovesilammikosta takaisin mereen. Kartta päässään se loikkii yhdestä rannalle jääneestä lampareesta viereiseen, siitä seuraavaan ja niin edelleen avoveteen asti.

Jos tokot siirtää vieraan rannan lammikoihin, niiden loikat suuntautuvat mihin sattuu ja päättyvät yleensä kuivalle maalle. Jo yhden nousuveden mittainen uiskentelu uuden pohjamaiseman yllä riittää kuitenkin siihen, että ne muistavat oikeat hyppelyreitit yli kuukautta myöhemmin.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo kalojen hämmästyttävistä kyvyistä. Valtaosa kalojen älyä ja tunnemaailmaa koskevista tutkimuksista on niin tuoretta, että tiedot eivät ole vielä ehtineet esimerkiksi oppikirjoihin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.