Jää hupenee Grönlannissa.
Jää hupenee Grönlannissa.

 Grönlannin pisimpään seurattu jäätikkö on huvennut ennätysvauhtia kahtena peräkkäisenä vuonna. 

Grönlannin itärannikolla sijaitseva Mittivakkat-jäätikkö menettää jäätä kiihtyvää vauhtia, osoittaa tanskalaisten, brittiläisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden ryhmä The Cryosphere -lehdessä. Tänä ja viime vuonna jäätä suli ennätysmäärä.

Saaren pisimpään seuratun jäätikön massatase on 16 viime vuoden aikana huvennut keskimäärin 0,97 metriä vuodessa. Tänä vuonna menetys oli kuitenkin 2,45 metriä, mikä on 0,29 metriä viimevuotistakin ennätyslukua enemmän.

Jäätikö reuna vetäytyi viime vuonna 34 metriä ja tänä vuonna 22 metriä. Nyt reuna on 1 300 metriä kauempana kuin vuonna 1931, jolta ajalta jäätiköstä on ensimmäiset valokuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jäätikön massan hävikki johtuu tutkijoiden mukaan etupäässä kohonneista pintalämpötiloista ja vähentyneistä lumisateista. Mittivakatin kohtalo kertoo myös muiden Grönlannin paikallisten jäätiköiden tilanteesta. Myös näiden reunojen on huomattu vetäytyneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Näiden pienten jäätiköiden sulamien tekee myös Grönlannin jääpeitteen haavoittuvammaksi kesien todennäköiselle lämpenemiselle", sanoo tutkimusta johtanut Edward Hanna Sheffieldin yliopistosta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla