Sateenvarjoja muistuttavilla mikrotapeilla pinnasta saa huippuhylkivän. Kuva: Leon Megušar, Wikimedia Commons
Sateenvarjoja muistuttavilla mikrotapeilla pinnasta saa huippuhylkivän. Kuva: Leon Megušar, Wikimedia Commons

Sopii monenlaisiin materiaaleihin.

Materiaaleja on ennenkin tehty nestettä hylkiviksi käsittelemällä niiden pintaa röpelöisemmäksi, mutta nyt se on viety huippuunsa. Kalifornian yliopiston tutkijat kehittivät pintarakenteen, jota voi soveltaa monenlaisiin materiaaleihin ja joka hylkii kastelevintakin nestettä. Tähän asti kaikkein hylkivimmät pinnat ovat tarvinneet jonkin pinnoitteen toimiakseen, kun taas uudessa menetelmässä pelkkä pintarakenne hoitaa homman.

Tempun salaisuus on pikkuruisia sateenvarjoja tai golfaajien käyttämiä tiitä muistuttavissa tapeissa, joita tutkijat Tingyi Liu ja Chang-Jin Kim valmistivat kvartsi-, metalli- ja polymeeripinnoille syövyttämällä. Testeissä pintarakenne pystyy torjumaan tuttujen nesteiden veden ja öljyn lisäksi myös fluorattuja liuottimia, jotka kastelevat täysin kaikkien hylkivimpiäkin materiaaleja. Tällaiset kostuttavimmatkin nesteet kierivät helminä pinnalla, mitä ne eivät esimerkiksi teflonilla tee vaan kastelevat sen pinnan kauttaaltaan.

Kvartsipinta sietää tuhannen asteen lämpötiloja, mikä tekee siitä pinnoitteita kestävämmän ratkaisun, sillä nämä hajoavat helposti korkeissa lämpötiloissa. Huippuhylkivä rakenne onkin onnen omiaan eritoten ulko-oloihin ja teollisuuteen.

Hidastettu video näyttää, miten pisarat vettä, metanolia ja kloorinestettä jäävät helmiksi hylkivälle pinnalle.

Video: T. Liu/C.-J. Kim/UCLA/Department of Mechanical and Aerospace Engineering