Mikroaaltouunilla valmistetut uudet nanomateriaalit pohjautuvat kuvassa erottuviin nanolevyihin.
Mikroaaltouunilla valmistetut uudet nanomateriaalit pohjautuvat kuvassa erottuviin nanolevyihin.

Tavallinen mikro pystyy valmistamaan nanomateriaalia tulevaisuuden jääkaappeihin.

Nanoteknologian ei tarvitse aina olla kovin monimutkaista ja vaikeaa. Uudenlaisia jäähdytykseen sopivia nanomateriaaleja voi nimittäin valmistaa jopa aivan tavallisella, kotitalouskäyttöön tarkoitetulla mikroaaltouunilla.

Tämän keksivät yhdysvaltalaisen Rensselauerin teknillisen instituutin tutkijat.

Mikroon tosin lastataan hieman tavallista monimutkaisempia ainesosia: nanotason rakenteen omaavaa termosähköistä materiaalia sekä nanomittaluokan rikkihiukkasia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun näitä kahta kuumennellaan mikroaaltouunissa muutamia minuutteja, ne muodostavat yhdessä uudenlaisen materiaalin, joka on termosähköisiltä ominaisuuksiltaan huippuluokkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi materiaalisukupolvi voi mahdollistaa erittäin tehokkaita jääkaappeja ja muita jäähdytysjärjestelmiä, joissa ei tarvita kylmäaineita ja joissa ei ole liikkuvia osia. Materiaalien avulla voisi myös ottaa talteen hukkalämpöä tai aurinkoenergiaa ja tuottaa näistä sähköä.

Termosähköisessä ilmiössä kylmän ja lämpimän tilan väliin sijoitettu materiaali tuottaa sähköä. Silloin elektronit tai niiden väliset aukot kuljettavat sähkövirran lisäksi myös lämpöä. 

Hyvien termosähköisten materiaalien valmistaminen on aiemmin ollut vaikeaa, sillä vaadittavia ominaisuuksia on hankalaa saada aikaan samanaikiasesti. 

Tutkimuksen julkaisi Nature Materials.

Oheisella videolla professori Ramanath kertoo ja näyttää, miten nanomateriaali syntyy (englanniksi).

Sisältö jatkuu mainoksen alla