Jääkarhunpoikasia Huippuvuorilla.
Jääkarhunpoikasia Huippuvuorilla.

Huippuvuorten jääkarhunpoikasten elimistön PCB-pitoisuus on puoliintunut.

Jääkarhujen verestä mitatut myrkkypitoisuudet ovat vähentyneet roimasti kahdessakymmenessä vuodessa, raportoivat Norjan teknillisen yliopiston tutkimus.

Poikasten elimistössä oli vuonna 2008 peräti 59 prosenttia vähemmän PCB-yhdisteitä ja muita saasteita kuin 1998, emoilla vastaava vähennys oli 55 prosenttia.

"Vaikka PCB-pitoisuudet ovat edelleen liian korkeita, tulos osoittaa, että kansainvälinen PCB-kielto toimii ", sanoo näytteet poiminut biologi Jenny Bytingsvik. PCB-yhdisteet kiellettiin 2004.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jääkarhut ovat erityisen alttiita näille myrkyille, koska yhdisteet ovat rasvaliukoisia ja niiden määrä rikastuu ruokaketjussa. Jääkarhut ovat ruokaketjun huipulla ja ne syövät rasvaisia eläimiä kuten hylkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 "PCB vaikuttaa karhun hormonijärjestelmään ja voivat heikentää sen hedelmällisyyttä sekä kykyä pärjätä arktisissa oloissa", Bytingsvik sanoo.

2008 kerätyt näytteet osoittivat, että jääkarhunpoikien PCB-pitoisuudet olivat 90-170 kertaa korkeammat kuin ihmisvauvojen hormonijärjestelmää häiritsevät pitoisuudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla