Jaäkarhuemo ja pentu läntisellä Hudsoninlahdella. Kuva:  AMNH/R. Rockwell
Jaäkarhuemo ja pentu läntisellä Hudsoninlahdella. Kuva: AMNH/R. Rockwell

Karibut korvaavat hylkeet ruokavaliossa.

Jääkarhut voisivat selvitä Kanadassa ilman jäätäkin. Ne saisivat ravintonsa karibuista ja lumihanhen munista Hudsoninlahden alueella. Näin osoittavat uudet laskelmat, joita tekivät PLoS One -tiedelehteen Linda Gormezano ja Robert Rockwell.

Uusissa laskelmissa on verrattu jääkarhujen hylkeistä saamia kaloreita ravintoon, jota ne söisivät jäiden kadottua. Hylkeitä jääkarhu voi pyytää vain jäätiköiltä.

”Jääkarhujen on nähty syövän hyvinkin erilaista ravintoa jo kauan sitten”, sanoo Rockwell, joka on tutkinut arktista ekologiaa Hudsoninlahdella jo lähes 50 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmat tutkimukset ovat ennustaneet, että jääkarhut voivat kuolla nälkään, kun jääpeite pohjoisnavan ympärillä ohenee ja vetäytyy vuosi vuodelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jääkarhut käyttävät karibun ja hylkeen saalistamiseen suunnilleen verran energiaa. Saaliit ovat suunnilleen sama kokoakin.

Lumihanhen munien keräilyyn jääkarhu tarvitsee hyvin vähän energiaa. Lumihanhien kanta kestää tutkijoiden mukaan jääkarhujen verotusta.

Tutkimuksesta kerrotaan Yhdysvaltain luonnonhistorian museon sivuilla.

JPI
Seuraa 
Viestejä32861
PSYbuse

Ei tämä ainakaan allekirjoittaneelle tullut uutena juttuna. Todistetustihan ne ovat lajina selvinneet hengissä ainakin yhden nykyistä lämpimämmänkin ajanjakson. Silloinhan arktis ilmeisesti oli täysin jäätön? Korjatkaa, jos muistan väärin.

Ajattelin itse ihan samaa. Siis kuinka kauan jääkarhu on lajina ollut olemassa lienee oleellinen kysymys?  Ei tämä silti ole mikään hällä väliä juttu, sillä tuskin jääkarhun selivityminen jatkossa on täysin ilmastosta riippumaton varsinkin kun aikaisemmin ei ole ollut ihmisiä häiritsemässä.

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla