Jäämeren jäättömistä alueista kohoava lämpö aaltoiluttaa ilmakehää niin, että stratosfäärin talvinen napapyörre heikkenee. Silloin napaseudulta virtaa etelään kylmää ilmaa, joka viilentää talvea. Kuva: Korea Polar Research Institute
Jäämeren jäättömistä alueista kohoava lämpö aaltoiluttaa ilmakehää niin, että stratosfäärin talvinen napapyörre heikkenee. Silloin napaseudulta virtaa etelään kylmää ilmaa, joka viilentää talvea. Kuva: Korea Polar Research Institute

Alkutalven merilämpö saa arktisen ilman keskitalvella leviämään etelään.

Aiempaa heikommin jäätyvistä Pohjoisen jäämeren alueista kohoaa marras-joulukuussa ilmaan niin paljon lämpöä, että se vaikuttaa ilmakehän yläosan virtauksiin. Ne muuttuvat tavalla, joka lisää tammi-helmikuussa kylmän arktisen ilman leviämistä keskileveysasteille. Näin kertovat havaintoanalyysien ja mallilaskelmien perusteella korealaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat Nature Communications -lehdessä.

Baek-Min Kim Korean polaaritutkimuslaitoksesta työtovereineen perusti tutkimuksensa aiempiin havaintoihin, joiden perusteella on arveltu, että jäiden vähenemisellä ja arktisen ilmakehän virtausmuutoksilla on yhteys. Kim ja kollegat onnistuivat nyt selvittämään, mistä yhteys johtuu.

He osoittavat, että etenkin Barentsin- ja Karanmerestä alkutalvesta nouseva lämpö aiheuttaa arktiseen ilmakehään vahvaa pystysuuntaista aaltoilua. Aaltoilu heikentää napapyörrettä, ilmavirtausta, joka kiertää pohjoisnapa-aluetta ilmakehän yläosassa, stratosfäärissä. Keskitalvella napapyörteen heikentyneisyys helpottaa kylmän arktisen ilman virtaamista laajoina kielekkeinä tavallista etelämmäksi, muun muassa Eurooppaan.

Kylmän virtaus johtuu siitä, että kun yläilman pyörre on heikentynyt, napaseudun pintailmaan usein kehittyy keskimääräistä vahvempi korkeapaine. Se ajaa ilmaa eteläisempien seutujen matalampia paineita kohti.

Ilmatieteilijät nimittävät napa-alueen pintapaineen vaihtelua arktiseksi oskillaatioksi. Kun paine on tavallista korkeampi suhteessa ympäristön matalapaineisiin, arktisen oskillaation sanotaan olevan negatiivisessa vaiheessa. Tätä vaihetta Jäämeren jäiden väheneminen siis vahvistaa.

Tutkijat korostavat, ettei alkutalvien jäättömyys ole ainoa napapyörteen säätelijä. Muita ovat esimerkiksi mannerten lumipeite, Tyynenmeren alueen ilmavirtausvaihtelu ja auringon aktiivisuus.

offmind
Seuraa 
Viestejä16184
Liittynyt19.8.2008

Jäämeren sulaminen kylmentää talviamme

SamBody 06.09.2014 klo 20:07 80% mistä? ref: Nyt on siis lupa odottaa reilusti lauhempaa talvea parin vuoden takaiseen verrattuna. Unohdit vastata kysymykseen. Miksi vertaat yhtä merijään minimilaajuutta toiseen merijään minimilaajuuteen vaikka eri sulamiskausien suhteellista eroa kuvaisi huomattavasti selkeämmin osuus Jäämeren pinta-alasta (n. 14,056,000 km2) tai vaikka osuus sulamiskauden lopun avoimen meren määrästä. Jos siis väitteesi on se, että vajaan kahden miljoonan neliökilometrin...
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

SamBody
Seuraa 
Viestejä6157
Liittynyt3.5.2008

Jäämeren sulaminen kylmentää talviamme

offmind 06.09.2014 klo 18:46 SamBody 06.09.2014 klo 02:31 offmind 05.09.2014 klo 06:28 Tänä kesänä ei tule pohjoisen merijään ennätyspientä minimiä, mutta jään laajuus pienimmillään tulee olemaan minimien top 10:ssä joten mistään reilusti suuremmasta jään laajuudesta ei ole kyse. Mielipideasioitahan nämä ovat. Havainnot eivät ole mielipiteitä. Joidenkin mielestä +80% on merkittävä muutos 80% mistä? ref: Nyt on siis lupa odottaa reilusti lauhempaa talvea parin vuoden takaiseen verrattuna.
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.