Merenpohjan sieneen on tarttunut roska. Kuva: <span class="photographer">James Taylor / OFOS</span>
Merenpohjan sieneen on tarttunut roska. Kuva: James Taylor / OFOS

Saksalaistutkijat uskovat, että merijää levittää jätteitämme pohjoisen vesissä.

Muovikasseja, lasinsiruja, kalaverkkoja. Nämä ovat esimerkkejä törystä, jota kasaantuu yhä enemmän Pohjoiseen jäämereen.

Saksalainen AWI-merentutkimuskeskus on seurannut merijätteiden määrää Grönlannin ja Huippuvuorten välisessä Framinsalmessa vuodesta 2002.

”Aikasarjamme vahvistavat, että syvänmeren roskaantuminen on lisääntynyt nopeasti viime vuosina”, biologi Mine Tekman toteaa tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat kartoittivat merenpohjaa kameroiden avulla 2 500 metrin syvyydessä kuusi eri kertaa kahdesta eri kohtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He kävivät läpi yli 7 000 valokuvaa ja laskivat kaikki niissä näkyvät roskat. Sitten he yleistivät määrän laajemmalle alueelle. 12 vuoden keskimääräksi saatiin 3,5 tuhatta roskaa neliökilometrillä.

Paljastui, että sotkeentuminen on vuosien mittaan vain kiihtynyt.

Eniten jätteitä löytyi syvyyksistä vuonna 2014, joka oli tuorein laskentaan mukaan otettu vuosi. Silloin yhtä pohjaneliökilometriä pilkutti peräti 6,3 tuhatta roskaa.

Erityisen siivotonta jälkeä näkyi tutkimuslaitoksen pohjoisemmalla mittausasemalla.

”Siellä jätemäärä yli kaksikymmenkertaistui vuosina 2004–2014”, Tekman sanoo.

Vuonna 2004 neliökilometrillä lojui 350 roskaa, kymmenen vuotta myöhemmin jo yli kahdeksan tuhatta.

Tällainen törkytiheys on pahimpia koskaan syvästämerestä havaittuja.

Syvyyksistä löytyi eniten lasia ja muovia. Lasi ei ajelehdi, vaan uppoaa suurin piirtein suoraan pohjaan. Se siis on luultavimmin peräisin paikallisista lähteistä. Laivaliikenne onkin lisääntynyt tutkitulla alueella, tutkijat huomauttavat.

Muovin alkuperästä sen sijaan on vaikea tehdä mitään päätelmiä, koska se voi lillua vedessä pitkiäkin matkoja, ennen kuin vajoaa syvänteisiin.

Tiedetään, että Golfvirta kuskaa muovijätettä etelästä pohjoiseen.

Tutkijat kuitenkin uskovat, että Framinsalmeen voi tulla roskaa toisestakin suunnasta: se voi liftata merijään kyydissä pohjoisesta. Framinsalmi yhdistää Pohjoista jäämerta ja Pohjois-Atlanttia, ja sen läpi puskee paljon jäätä etelään.

”Jos olemme oikeassa, jää nielee vedessä kelluvaa roskaa jäätyessään. Kun tulee lämmin kausi, jää hajoaa ja paloja lipuu virtausten myötä etelään Framinsalmeen. Siellä ne sitten sulavat ja vapauttavat roskakantamuksensa”, selittää tutkijaryhmään lukeutunut biologi Melanie Bergmann.

"Aiemmin oletimme, että asia on päinvastoin, koska pidimme jäämassoja esteenä jätteen etenemiselle.”

Tutkimuksen julkaisi Deep-Sea Research 1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla