Alpeilta Ötzin laaksosta 11 vuotta sitten löydetyn miehen mysteeri sen kun mutkistuu. Viime vuonna itävaltalaistutkijat kaivoivat Ötzin olkapäästä nuolenpään ja veikkasivat kuolinsyyksi ampuhaavan aiheuttamaa verenhukkaa. Etelä-Tirolin arkeologisessa m...

Alpeilta Ötzin laaksosta 11 vuotta sitten löydetyn miehen mysteeri sen kun mutkistuu. Viime vuonna itävaltalaistutkijat kaivoivat Ötzin olkapäästä nuolenpään ja veikkasivat kuolinsyyksi ampuhaavan aiheuttamaa verenhukkaa. Etelä-Tirolin arkeologisessa museon väki on tutkinut muumion uudestaan ja löytänyt sen oikeasta kädestä syvän pistohaavan, joka on isketty ehkä vain muutama tunti ennen kuolinhetkeä. Toinen ranteesta paljastunut viilto on voinut syntyä Ötzin puolustautuessa päällekarkaajaa vastaan.

Insbruckilaistutkija Kondrad Spindler ei vakuutu tappeluteorista. Ötziin jäämistöön perehtyneen arkeologin mukaan vammat olivat liian lieviä aiheuttaakseen välittömän kuoleman. "Jäämies haavoittui, pakeni Alpeille ja paleltui kuoliaaksi", Spindler päättelee New Scientist –lehden haastattelussa. Ajatusta tukee se, että Ötzi oli löydettäessä täydessä sotisovassa. Jos hän olisi kuukahtanut käsikähmässä, aseet ja nahkavaatteet olisi todennäköisesti ryöstetty.

Jäämiehen arveltiin alun perin kuolleen kylmään ja nälkään. Muumiota säilytetään Etelä-Tirolin arkeologisessa museossa Bolzanossa Italiassa.

Täältä löydät Insbruckin yliopiston anatomian laitoksen sivut jäämiehestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla