Ötzin 61 tatuointia on muumiossa 19 eri ryhmässä
Ötzin 61 tatuointia on muumiossa 19 eri ryhmässä

Muumion rinnasta löytyi tarkalla kuvaustekniikalla lisää tatuointeja

Alpeilta vuonna 1991 löydetyssä jäämuumio Ötzin kehossa on paljon tatuointeja. Ne kaikki ovat kestäneet aikaa: tatuoinnit ovat säilyneet 5 300 vuotta. 

Ötzin vartalosta on löytynyt kaikkiaan 61 tatuointia. Useimmat erottuvat yhä selvästi.

Viimeisetkin tatuoinnit löytyivät Ötzin rinnasta kuvantamistekniikalla, joka suodatti esiin spektrin eri sävyjä. Näin tatuointien tummat kohdat erottuivat ihosta paremmin.

Kuvauksen ansiosta Ötzin rinnasta löytyi muutama uusi tatuointi. Näin tatuointien määrä kohosi lukuun 61. Aiemmin Ötzin vartalosta oli löytynyt 47-59 tatuointia.

Arviot määrästä vaihtelivat, koska osaa tatuoinneista oli vaikea paikantaa. Ötzin iho oli sen verran tumma ja rypistynyt 5 300 vuoden aikana.

Tähän asti on selvinnyt, että Ötzi kärsi monista krempoista, ja kipupisteet ovat saattaneet vaikuttaa tatuointien sijaintiin.

Tatuoinnit oli tehty painelemalla pieniä reikiä ihon pintaan. Pisteltyjä kohtia oli sitten hierottu kovalla kivihiilellä. Sen ajan musteen korvike ei enää ihan joka paikassa erottunut ihosta, joka oli varsin tumma.

Nyt antropologit ja muut tutkijat pohtivat, mitä tatuoinnit saattaisivat merkitä.

Jäämiehen 61 tatuointia on järjestynyt 19 eri ryhmään. Jokaisessa ryhmässä on yksinkertaisia linjoja, jotka ovat joko vaaka- tai pystysuorassa.

Juovat ehkä liittyvät vammojen hoitoon, koska niitä on alaselässä ja nivelissä. Juuri näissä paikoissa Ötzillä oli rasitusvammoja.

Tatuointien avulla Ötzi hoiti itseään, tai hänen lähimpänsä yrittivät hoitaa hänen vammojaan. Ehkä tatuoinnit itsessään olivat osa hoitoa.

Rinnan kohdalla ei tosin löytynyt merkkejä rasittumisesta. Rinnan tatuointi voi siksi haastaa teoriat siitä, mitä Ötzin tatuoinnit merkitsevät. Toisaalta Ötzi on saattanut eläessään potea rintakipuja, mutta niistä ei ole enää merkkejä Ötzin muumiossa.

Tatuoinneista kertoi tiedelehti Journal of Cultural Heritage ja tiedelehti Discover.

Ötzin löysi syyskuussa 1991 kaksi patikkaturistia Italian alpeilta läheltä Itävallan rajaa  noin 3 210 metrin korkeudelta. Siitä lähtien Ötziä on tutkittu innokkasti, ja jäämuumiosta löytyy yhä jotain uutta.

Ötzi lepää nyt kylmiössä Etelä-Tirolin arkeologian museossa Bolzanossa. Tutkimuksia varten muumio joudutaan joskus myös sulattamaan. Siksi muumion tutkimus pitää suunnitella huolella.