Grönlannin valtaisa jääkato on osaltaan siirtänyt Maan pyörimisakselia. Kuva: Tea Karvinen
Grönlannin valtaisa jääkato on osaltaan siirtänyt Maan pyörimisakselia. Kuva: Tea Karvinen

Maan pyörimisakseli huojahtelee, koska massa ei jakaudu planeetalla tasaisesti. Jäämassojen nopea sulaminen muuttaa painopistettä.

Maapallo ei pyöri akselinsa ympäri alati samassa asennossa vaan vaappuu pyöriessään. Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan ja useiden Euroopan yliopistojen tutkimuksessa on käynyt ilmi, että jäätiköiden sulaminen Grönlannissa vaikuttaa merkittävästi tähän vaapuntaan.

Toisin sanoen ilmaston lämpeneminen osaltaan huojuttaa maapalloa. Jos Grönlannin sulaminen kiihtyy, kiihtyy luultavasti myös maapallon vaappuminen, sanovat Nasan tutkijat.

Maan pyörimisakselin vaeltelu ja maapallon vaappuminen on vanhastaan tunnettu ilmiö. Se johtuu siitä, ettei massa jakaudu tasaisesti Maan pinnalla eikä sen sisällä.

Perinteisesti on ajateltu, että pyörimisakselin huojahteluun vaikuttaa etenkin mantereiden kohoaminen. Maa nousee yhä pohjoisella pallonpuoliskolla, koska jääkauden aikaiset jäämassa eivät enää sitä paina.

Uudessa tutkimuksessa määritettiin kaksi muutakin syytä viime vuosisadan aikana mitattuun vaappumiseen.

Toinen merkittävä syy on se, että Grönlannin mannerjäätiköstä suli tuhansia miljardeja tonneja. Massa vastaa yli pariakymmentä miljoonaa suurta pilvenpiirtäjää.

Grönlannin keveneminen selittää tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmanneksen maapallon akselin suunnan muuttumisesta.

Grönlannin painonpudotus huojuttaa maapalloa sen takia, että se sijaitsee sopivan kaukana pohjoisnavalta. Lähempänä pyörimisakselia sijaitseva massa vaikuttaisi pyörimiseen vähemmän.

Kolmanneksi vaappumiseen vaikuttavat tutkimuksen mukaan maapallon sulan vaipan virtaukset. Ne liikuttelevat myös mannerlaattoja. Tämäkin liike on erittäin hidasta verrattuna jäätiköiden sulamiseen.

Viime vuosisadan aikana pyörimisakseli on vaeltanut noin kymmenen senttiä vuodessa. Sadassa vuodessa se on liikkunut yli kymmenen metriä.

Uutta on tuoreen tutkimuksen perusteella se, että pyörimisakselin liikkeen suunta on viime vuosina kääntynyt noin 90 astetta ja liikkeen nopeus on samalla kasvanut.

Akselin huojunta ei tutkijoiden mukaan aiheuta minkäänlaista katastrofia. Se pitää silti huomioida, jotta esimerkiksi satelliittipaikannus toimii tarkasti.

Nyt havaittu maapallon pyörimisakselin pieni huojuminen on eri asia kuin akselin hidas kääntyminen vuosituhansien aikana. Pyörimisakseli kääntyy hyvin hitaasti 26 000 vuoden jaksoissa.

Käyttäjä1549
Seuraa 
Viestejä29
Liittynyt30.1.2016

Jäätiköiden sulaminen lisää maapallon huojuntaa

Tuo Grönlannin jäätikön sulamisesta mereen siirtynyt massa on suhteutettuna maapallon massaan on prosentin kymmenien tuhasien miljardisosia... Sillä ei käytännössä ole minkäänlaista merkitystä ilmastoon tai muuallekkaan... Maapallon akselin heitto on niin pieni, että sen vaikutus satelliitti paikannuksiin sen nykyisillä tarkkuuksilla on promillen luokkaa, eli lähes olematon... Eikö tiedelehden toimittajilla ole minkäänlaista suhteellisuustajua... Ihmiset pelkäävät täällä Suomessa lähes...
Lue kommentti
SamBody
Seuraa 
Viestejä6268
Liittynyt3.5.2008

Jäätiköiden sulaminen lisää maapallon huojuntaa

Käyttäjä1549 kirjoitti: Eikö tiedelehden toimittajilla ole minkäänlaista suhteellisuustajua. Niillä on Lasitalossa vissi agenda ajettavanaan, sen mukaan toimitaan oli tajua tai ei. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.