Grönlannin valtaisa jääkato on osaltaan siirtänyt Maan pyörimisakselia. Kuva: Tea Karvinen
Grönlannin valtaisa jääkato on osaltaan siirtänyt Maan pyörimisakselia. Kuva: Tea Karvinen

Maan pyörimisakseli huojahtelee, koska massa ei jakaudu planeetalla tasaisesti. Jäämassojen nopea sulaminen muuttaa painopistettä.

Maapallo ei pyöri akselinsa ympäri alati samassa asennossa vaan vaappuu pyöriessään. Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan ja useiden Euroopan yliopistojen tutkimuksessa on käynyt ilmi, että jäätiköiden sulaminen Grönlannissa vaikuttaa merkittävästi tähän vaapuntaan.

Toisin sanoen ilmaston lämpeneminen osaltaan huojuttaa maapalloa. Jos Grönlannin sulaminen kiihtyy, kiihtyy luultavasti myös maapallon vaappuminen, sanovat Nasan tutkijat.

Maan pyörimisakselin vaeltelu ja maapallon vaappuminen on vanhastaan tunnettu ilmiö. Se johtuu siitä, ettei massa jakaudu tasaisesti Maan pinnalla eikä sen sisällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisesti on ajateltu, että pyörimisakselin huojahteluun vaikuttaa etenkin mantereiden kohoaminen. Maa nousee yhä pohjoisella pallonpuoliskolla, koska jääkauden aikaiset jäämassa eivät enää sitä paina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudessa tutkimuksessa määritettiin kaksi muutakin syytä viime vuosisadan aikana mitattuun vaappumiseen.

Toinen merkittävä syy on se, että Grönlannin mannerjäätiköstä suli tuhansia miljardeja tonneja. Massa vastaa yli pariakymmentä miljoonaa suurta pilvenpiirtäjää.

Grönlannin keveneminen selittää tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmanneksen maapallon akselin suunnan muuttumisesta.

Grönlannin painonpudotus huojuttaa maapalloa sen takia, että se sijaitsee sopivan kaukana pohjoisnavalta. Lähempänä pyörimisakselia sijaitseva massa vaikuttaisi pyörimiseen vähemmän.

Kolmanneksi vaappumiseen vaikuttavat tutkimuksen mukaan maapallon sulan vaipan virtaukset. Ne liikuttelevat myös mannerlaattoja. Tämäkin liike on erittäin hidasta verrattuna jäätiköiden sulamiseen.

Viime vuosisadan aikana pyörimisakseli on vaeltanut noin kymmenen senttiä vuodessa. Sadassa vuodessa se on liikkunut yli kymmenen metriä.

Uutta on tuoreen tutkimuksen perusteella se, että pyörimisakselin liikkeen suunta on viime vuosina kääntynyt noin 90 astetta ja liikkeen nopeus on samalla kasvanut.

Akselin huojunta ei tutkijoiden mukaan aiheuta minkäänlaista katastrofia. Se pitää silti huomioida, jotta esimerkiksi satelliittipaikannus toimii tarkasti.

Nyt havaittu maapallon pyörimisakselin pieni huojuminen on eri asia kuin akselin hidas kääntyminen vuosituhansien aikana. Pyörimisakseli kääntyy hyvin hitaasti 26 000 vuoden jaksoissa.

Käyttäjä1549
Seuraa 
Viestejä31

Tuo Grönlannin jäätikön sulamisesta mereen siirtynyt massa on suhteutettuna maapallon massaan on prosentin  kymmenien tuhasien miljardisosia... Sillä ei käytännössä ole minkäänlaista merkitystä ilmastoon tai muuallekkaan... Maapallon akselin heitto on niin pieni, että sen vaikutus satelliitti paikannuksiin sen nykyisillä tarkkuuksilla on promillen luokkaa, eli lähes olematon... Eikö tiedelehden toimittajilla ole minkäänlaista suhteellisuustajua... Ihmiset pelkäävät täällä Suomessa lähes olematonta ilmastonmuutos katastrofia, kun todellisuudessa on kysymys normaalista pienestä lämpenemisestä, joka pääasiassa syntyy auringon säteilyintensiteetin vaihtelusta...

  • ylös 27
  • alas 18
SamBody
Seuraa 
Viestejä8348

Käyttäjä1549 kirjoitti:
Eikö tiedelehden toimittajilla ole minkäänlaista suhteellisuustajua.

Niillä on Lasitalossa vissi agenda ajettavanaan, sen mukaan toimitaan oli tajua tai ei. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 23
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla