Nigardsbreenin jäätikkö Norjassa. Kuva: Shutterstock
Nigardsbreenin jäätikkö Norjassa. Kuva: Shutterstock

Vuosien 2000 ja 2019 välillä jäätiköt sulivat 267 miljardin tonnin vuosivauhdilla.

Jäätiköiden sulamisvauhti on kaksinkertaistunut viimeisten 20 vuoden aikana, selviää tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Tutkijat tarkastelivat lähes kaikkia maapallolta löydettyjä jäätiköitä viimeisten kahden vuosikymmenen ajalta. Grönlannista ja Etelämantereesta mukana analyysissä olivat reunajäätiköt mutta eivät varsinaiset mannerjäätiköt.

Yhteensä tutkittavia jäätiköitä oli 217 175, mikä vastaa yli 99 prosenttia kaikista tunnetuista jäätiköistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa tutkituista jäätiköistä oli hyvin pieniä, vain noin jalkapallokentän kokoisia. Osa jäätiköistä riittäisi pinta-alaltaan peittämään keskikokoisia maita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat käyttivät apunaan Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan satelliittitietoja ja tilastollisia menetelmiä.

He havaitsivat, että vuosien 2000 ja 2019 välillä jäätiköt sulivat 267 miljardin tonnin vuosivauhdilla, mikä vastaa noin viidesosaa merenpinnan noususta.

”Jos otamme tuon määrän vettä ja levitämme sen Irlannin alueelle, se riittäisi joka vuosi peittämään koko maan kolmen metrin vesikerroksella”, kertoi irlantilaisen Ulsterin yliopiston tutkija Robert McNabb BBC:lle.

Hänen mukaansa jäätiköiden sulamisvauhti kiihtyy tulevaisuudessa entisestään, noin 48 miljardilla tonnilla vuodessa. Sulamisen syynä on ilmaston lämpeneminen ja muutokset jäätiköitä ruokkivien lumisateiden kierrossa.

Merenpinnan kohoaminen johtuu pääasiassa ilmastonmuutoksen aiheuttamasta lämpölaajenemisesta, kun merissä oleva vesi vie lämmetessään aiempaa enemmän tilaa.

Jäätiköiden sulaminen on toiseksi merkittävin syy merenpinnan nousuun.

Keskimäärin jokainen jäätikkö menetti kahden vuosikymmenen aikana neljä prosenttia massastaan. Sulamistahti kuitenkin vaihteli alueittain.

Neljännes kaikesta sulamisesta tapahtui Alaskassa, joka menetti yli 60 miljardia tonnia jäätiköidensä massasta joka vuosi.

Grönlannissa jäätiköt kutistuivat yli 35 miljardilla tonnilla, Pohjois-Kanadassa reilulla 30 miljardilla ja Etelämantereella yli 20 miljardilla tonnilla vuosittain.

Jäätiköt sulivat vauhdikkaasti myös Himalajan ja Andien vuoristoissa. Lisäksi pienet jäätiköt etenkin Alpeilla ja Uudessa-Seelannissa menettivät kokoonsa nähden ison osan massastaan.

Päätutkija Romain Hugonnet kertoi The Guardian -sanomalehdelle, että tutkimuksen tulokset ovat hyvin huolestuttavia. Hänen mukaansa suurta yleisöä on kuitenkin hankalaa saada ymmärtämään jäätiköiden merkitystä niiden kaukaisen sijainnin vuoksi.

”Jäätiköt vaikuttavat monin tavoin veden kiertokulkuun maapallolla. Jos se muuttuu liian nopeasti, voi seurauksena olla alajuoksun ekosysteemien järkkyminen tai jopa tuhoutuminen”, Hugonnet sanoi.

Sveitsissä asuva Hugonnet ottaa esimerkiksi Alpit. Hänen mukaansa tulevat sukupolvet eivät enää pääse nauttimaan vuoristosta entiseen tapaan, sillä jäätiköiden sulaminen uhkaa johtaa ympäristön kuivumiseen.

Jäätiköt ovat Alpeilla jo ennestään hyvin ohuita, ja ne sulavat nopeasti. Jos tahti jatkuu nykyisellään, menetämme 80–90 prosenttia vuoriston jäätiköistä vuoteen 2050 mennessä.

”Ensimmäistä kertaa voi käydä niin, ettei Sveitsissä näkyisi kesällä enää vihreää ruohikkoa.”

Erityisesti tutkija on huolissaan jäätiköiden sulamisesta Aasian vuoristoissa. Maailman pisimpiin ja suurimpiin jokiin kuuluvat Jangtse, Mekong, Salween ja Brahmaputra saavat kaikki virtansa jäätiköiltä.

Jos jäätiköt sulavat ja joet tyrehtyvät, vesi- ja ruokapula uhkaavat alajuoksun alueella Kiinassa ja Intiassa useita miljardeja ihmisiä vuoteen ennen vuotta 2050.

Jäätiköiden sulaminen vaikuttaa myös rannikoilla asuviin 200 miljoonaan ihmiseen, joiden koti uhkaa jäädä nousevan merenpinnan alle vuosisadan loppuun mennessä.

ThiNguyen
Seuraa 
Viestejä215

Jos jäätiköt sulavat 267 000 000 000 tonnin vuosivauhdilla ja niissä on kaikkiaan 30 000 000 000 000 000 tonnia vettä, kaikki on sulannut 112 360 vuoden kuluttua. 

  • ylös 15
  • alas 4
JiiÄmPee
Seuraa 
Viestejä2

Mites siinä pikkujääkaudella jäätiköille sitten kävi, 1300-luvulta lähtien? Ei kai nuo pohjoisen pallonpuoliskon jäätiköt ole kuin alle 5000 vuotta vanhoja kun puita sun muuta ihmisen tekemiä tavaroita paljastuu niitten sulaessa.

  • ylös 14
  • alas 2
Sisältö jatkuu mainoksen alla