Kun teet jotain jännittävää, ota mukaan samanhenkinen kumppani. Kuva: Wikimedia Commons
Kun teet jotain jännittävää, ota mukaan samanhenkinen kumppani. Kuva: Wikimedia Commons

Jännittäjien pelot hellittävät yhdessä.

Jos julkinen puhetilanne tai muu rohkeutta kysyvä teko jännittää, kannattaa jutella toisen ihmisen kanssa, joka on samanlaisessa tunnetilassa. Se huojentaa oloa.

Tällaisen vinkin voi johtaa yhdysvaltalais-belgialaisesta tutkimuksesta, johon osallistui 52 naisopiskelijaa. Heidät jaettiin pareihin, ja heidän tuli pitää puhe, joka tallennettaisiin videolle.

Ennen puhetta opiskelijoita kehotettiin juttelemaan keskenään puheen pitämisen nostattamista tunnelmista. Lisäksi heiltä mitattiin stressiä osoittavan kortisolin pitoisuudet ennen puhetta sekä sen aikana ja jälkeen.

Osoittautui, että puhetilannetta jännittävät kokivat vähemmän stressiä, jos heillä oli parinaan toinen jännittäjä, jonka kanssa jakaa tunnelmat. Myös heidän kortisolitasonsa olivat silloin matalammat.

Tutkimuksen julkaisi Social Psychological and Personality Science -lehti.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Jaettu stressi, pienempi stressi

Eikös sopiva määrä jännittämistä ole hyvä ennen esiintymistilaisuutta? Siinä esityksen aikana se sitten laukee ja pystyy panemaan parastaan. Jos ei ole jännitystä niin tilaisuuteen menee vähän niinkuin löysin rantein. En tiedä, mutta uskon että riittävä jännittäminen auttaa parempaan tulokseen.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

pocale
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt2.2.2014

Jaettu stressi, pienempi stressi

Kaikki tutkimukseen osallistuneet ovat naisia. Ja tutkimuksen tulos vaikuttaa hyvin naiselliselta ominaisuudelta -- tarvita keskustelukumppani ja kädestäpitäjä. Miesnäkökulmasta ja urheiluvalmentajana voin sanoa, että miehen suoritukseen tai stressitilanteeseen keskittymistä vain ja ainoastaan häiritsee joku stressaaja tai panikoija vieressä. Tässä lienee myös yksi syy naisten huonompaan johtajuuteen ; nainen ei kykene yksin ottamaan vastuuta organisaatoin yläpäässä vaan hänen on pakko jakaa...
Lue kommentti