Kivi-sakset-paperi?
Kivi-sakset-paperi?

Käsipelin pelaajat matkivat väkisin kilpakumppania.

Kivi-sakset-paperi-tyylinen peli paljasti, kuinka vaikeaa ihmisen on olla jäljittelemättä toista  - silloinkin kun hän yrittää olla niin tekemättä.

Vincent Crawford tutkimusryhmineen pani koehenkilöt pelaamaan peliä, jossa jokaisen piti kolmeen laskien ojentaa avoin tai suljettu käsi. Yhdelle pelaajista luvattiin voitto, jos molempien eleet olivat samat, toiselle jos ne ovat eri. Voittajalle oli tiedossa rahapalkinto.

54 koehenkilöä pelasi 12 kierrosta 20 pelin sarjoja. Osa peleistä pelattiin side silmillä. Aluksi näkevät pelaajat pyrkivät väkisinkin jäljittelemään vastustajan elettä, vaikka voittopalkinnon saamiseksi olisi ollut tarkoituksenmukaista ojentaa erilainen käsi. Jäljittely pysyi vallalla ensimmäiset kymmenen peliä kutakin vastustajaa vastaan. Seuraavissa kymmenessä pelissä pelaajat alkoivat jo pystyä tuottamaan päinvastaisen reaktion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että ihmisellä on vahva automaattinen taipumus kumppaninsa jäljittelyyn. Käyttäytymisen uskotaan kytkeytyvät aivojen peilisolujen toimintaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla