Lionel Messillä leikkaa nopeasti.
Lionel Messillä leikkaa nopeasti.

Huippupelaajien aivot toimivat luovemmin ja joustavammin kuin muiden. 

Huippujalkapalloilijat erottuvat kognitiivisilta kyvyiltään edukseen alemman tason pelaajista ja muista ihmisistä. Ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että jalkapalloilijat menestyvät muita paremmin toiminnanohjausta mittaavissa testeissä ja kaikkein parhaiten pärjäävät korkeimmalla tasolla pelaavat.

Toiminnanohjaus on yleiskäsite, joka tarkoittaa henkilön kykyä suunnitella toimintaansa, ehkäistä häiritseviä yllykkeitä sekä toimia luovasti ja joustavasti.

Jalkapalloilijoiden menestys neuropsykologisissa testeissä ennusti myös heidän menestystään pelikentällä. Toiminnanohjaukseltaan etevät tekivät enemmän maaleja ja antoivat enemmän maaliin johtavia syöttöjä, osoitti Karoliinisen instituutin Predrag Petrovic työtovereineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa verrattiin Ruotsin miesten ja naisten ykkösliigan eli Allsvenskanin pelaajien testituloksia alempien sarjatason pelaajien ja muuta väestöä edustavien verrokkien suorituksiin. Esimerkiksi luovuutta ja kognitiivista joustavuutta mittaavassa DF-testissä huippupelaajat sijoittuivat koko väestön parhaan viiden prosentin joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen perusteella ei voi sanoa, ovatko toiminnanohjauksen erot harjoituksen vain geenien tulosta. Mahdollisesti kyse on molemmista.

Tutkijat uskovat, että heidän tuloksensa voivat muuttaa käytäntöjä, joilla lahjakkuuksia seulotaan. Ei voi katsoa vain fyysisiä kykyjä, pallonkäsittelytaitoja ja tietynhetkistä taitotasoa, vaan myös kognitiiviset taidot on otettava huomioon, jos tähdätään huipulle.

Tutkimuksen julkaisi PlosOne. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla