Kun Englannin jalkapallomaajoukkue ottelee, pörssissä kuohuu. Tappio painaa osakekurssit alamäkeen, mutta murskavoitto saa ne selvään nousuun. Mitä tärkeämpi ottelu on joukkueelle ja kansakunnalle, sitä voimakkaammin lopputulos vaikuttaa. Tieto perustu...

Kun Englannin jalkapallomaajoukkue ottelee, pörssissä kuohuu. Tappio painaa osakekurssit alamäkeen, mutta murskavoitto saa ne selvään nousuun. Mitä tärkeämpi ottelu on joukkueelle ja kansakunnalle, sitä voimakkaammin lopputulos vaikuttaa. Tieto perustuu brittiläisten taloustieteilijöiden tutkimukseen, josta kertoi tieteellinen verkkojulkaisu Applied Economics Letters. Havainnosta raportoi myös Nature.

Tutkijat analysoivat tuhannen suurimman brittiyrityksen osakekursseja maajoukkuepelien jälkeisiltä päiviltä. Aineistoksi poimittiin 210 peliä vuosien 1984-2002 euroopan- ja maailmanmestaruusturnauksista.

Osa ilmiöstä saattaa selittyä urheilutalouden logiikalla: menestyvän joukkueen kannattajat käyttävät paljon rahaa ostoksiin, ruokaan ja juomiin, mikä voi heijastua yritysten myyntiin ja osakekurssiin. Psykologista vaikutusta ei silti sovi unohtaa. Tappiot ja voitot heijastuvat ilmeisesti osakevälittäjien mielialaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla