Kulta saattoi tulla meteoriittien mukana.
Kulta saattoi tulla meteoriittien mukana.

Meteoripommitus kylvi maankuoreen jalometalleja. 

Maankuoren jalometallien runsaus on ilmeisesti seurausta myöhäisestä meteoriittipommituksesta, joka sai aikaan myös suuren osan Kuun kraattereista. Tähän päätyi Bristolin yliopiston Matthias Willbold työtovereineen, kun he vertasivat maankuoren koostumusta ennen ja jälkeen meteoripommituksen.

Volframin isotoopeja mittaamalla tutkijat osoittavat, että maankuoren koostumus muuttui noin 3 900 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen meteoripommituksen jälkeen. Tutkijat vertasivat Grönlannista otettuja kivinäytteitä, joiden isotooppisormenjäljet ovat peräsin pommitusta edeltävältä ajalta, sekä nykyisiä kivinäytteitä keskenään. Mittauksen paljastivat, että volframipitoisuus oli vähentynyt 13 miljoonasosalla.

Löydös tukee oletusta, että meteoriiteista kertyi materiaalien pintakerros aiemmin syntyneen ytimen päälle. Tämä selittäisi jalometallien yllättävän runsauden kerrostumissa, jotka ovat ihmisten ulottuvilla. Planeetan muodostuessa "rautaa rakastavien" jalometallien, kuten kullan, pitäisi nimittäin siirtyä rautapitoiseen ytimeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi volframi- ja neodyymi-isotooppipitoisuuden lasku vihjaa, että meteoripommitus saattoi antaa alkusysäyksen Maan vaipan nykyiselle liikedynamiikalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Nature. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla