Kuuluisa agetti ilmentää pahuuden eri piirteitä.

James Bond on yksi kaikkien aikojen suosituimmista elokuvien sankareista. Hän on tyylikäs naistenmies, taitava manipuloija ja kylmä murhaaja. Hänen hahmonsa on sepitettä, mutta hyytävien luonteenpiirteiden koktaili ei ole pelkkä kuvitelma.

Tieteellisissä kirjoituksissa Bondin luonnetta on kuvattu termillä synkkä kolmikko. Siinä yhdistyvät narsismi, machiavellismi ja psykopatia. Narsismi kuvaa itseriittoista ja omahyväistä käytöstä. Machiavellismi viittaa haluun manipuloida muita ihmisiä ja tilanteita keinoista piittaamatta. Psykopatia merkitsee täydellistä itsekkyyttä ilman myötätuntoa ja katumusta.

Synkän kolmikon piirteet ovat yhdistelmä genetiikkaa, aivofysiologiaa ja kasvuympäristöä. Perinnöllisyys on vahvinta psykopatiassa ja narsismissa, mutta tämä ei toki tarkoita sitä, että ikävät piirteet automaattisesti siirtyisivät seuraavalle sukupolvelle.

Normaalin käytöksen ja persoonallisuushäiriön raja on liukuva. Lievimmässä muodossaan missään kolmesta piirteestä ei ole kyse mielenterveysongelmasta, vaan pikemminkin inhimilliseen vaihteluun kuuluvien ominaisuuksien ääripäästä. Yhden näkemyksen mukaan pahat pojat ja tytöt kehittyivät evoluutiossa, koska he ovat ihmisyhteisöille välttämättömiä. Me tarvitsemme pomminpurkajia ja aivokirurgeja, joiden työtä tunteet eivät haittaa.

Lue lisää

Syyskuun 2017 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa toimittaja Panu Räty valaisee synkän kolmikon käsitettä. Kirjoituksen yhteydessä on Likainen tusina -testi. Jos vastaat kysymyksiin rehellisesti ja lasket pisteet, saat selville, kuinka paljon synkän kolmikon piirteitä sinulla on.

Räty kertoo myös, miten kävi neurologille, joka tuli vahingossa tutkineeksi omaa aivokuvaansa ja löysi siitä psykopaateille tyypillisiä poikkeavuuksia.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Käyttäjä1605
Seuraa 
Viestejä1433
Liittynyt4.2.2016

James Bond on pahempi kuin psykopaatti

Keijona kirjoitti: Niinpä niin, sellaisia ne ovat suurten ikäpolvien idolit, Bond psykopaatti, Kekkonen, soteveteraanit ja urheilusankarit amfetamiininarkkeja ja douppaajia, useimmat poliitikot ja johtajat kieroja sekä ahneita omanedun tavoittelijoita, Idolit ja iskelmätähdet pinnallisia juoppoja. Koulutus on aivopesua. Noh eihän tuo vielä mitään sillä mitä isot edellä sitä pienet perässä. Hyvä Suomi, hyvä omahyväiset me. Aikuistenoikeesti ? Paitsi että Bond on fiktiivinen henkilö, jonka käytös...
Lue kommentti
Keijona
Seuraa 
Viestejä10341
Liittynyt13.3.2015

James Bond on pahempi kuin psykopaatti

Kannattaako silmiään, tai uutisia uskoa ? Jos yle ostaa faktakuvia Martinssilta. niin mites hyvin keltainen lehdistö valkkaa totuuden toimittajat? Uskomisen kulttuurissa on niinj helppo huijata. "Sotakirjeenvaihtaja myi kuviaan maailman johtaville medioille – Olikin varastanut kuvat ja photoshopannut niitä" "Kukaan ei tiedä Martinsin oikeaa henkilöllisyyttä eikä sitä, missä hän on" https://yle.fi/uutiset/3-9833576?origin=rss
Lue kommentti

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.