Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Riskinottajien aivot kiittävät uhkarohkeasta käytöksestä dopamiinikylvyllä.

Vaaraa ja jännitystä janoavien ihmisten aivojen palkkiojärjestelmä toimii ilmeisesti toisin kuin muiden, ilmenee tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Vandebiltin yliopiston tutkimusryhmän mukaan tämä voi selittää myös huumekokeiluja.

Eläinkokeissa on aiemmin todettu, että jotkin yksilöt tutkivat uutta ympäristöä rohkeammin kuin muut – ja juuri nämä rohkelikot käyttävät kernaasti myös kokaiinia, jos saavat itse valita.

Ilmiö kietoutuu aivojen palkkiojärjestelmään. Mielihyvään vaikuttavaa välittäjäaine dopamiinia tuottavissa soluissa on sisäänrakennettu säätelyjärjestelmä, joka estää normaalisti sen liikatuotannon. Pahimmilla riskinottajarotilla on kuitenkin vähemmän reseptoreja, jotka reagoivat dopamiinin pitoisuuteen ja hillitsevät sen eritystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanderbiltin yliopiston tutkijat selvittivät nyt, päteekö sama ihmisiin. He PET-kuvasivat 34 tervettä henkilöä, jotka oli psykologisin testein todettu jännityshakuisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ilmeni, että dopamiinipitoisuutta säätelevien reseptorien määrä on käänteisesti verrannollinen yksilön elämyshakuisuuteen", sanoo tutkimusta johtanut David Zald.

"Tuloksemme viittaa siihen, että uusia kokemuksia etsivien ihmisten aivot pystyvät säätelemään dopamiinin määrää tavallista kehnommin."

Tutkimuksen julkaisi Journal of Neuroscience ja siitä kertoi BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla