Tämä yksilö on G. Beckyn ja C. elephantopuksen risteymä.
Tämä yksilö on G. Beckyn ja C. elephantopuksen risteymä.

Charles Darwinia innoittaneesta kilpikonnalajista löytyi dna-jäljet.

Geeniselvitys paljasti, että sukupuuttoon kuolleeksi uskottu jättiläiskilpikonna elelee sittenkin vielä Galápagos-saarilla. Yalen yliopiston tukijat päättelevät, että näitä Chelonoidis elephantopus -kilpikonnia täytyy olla yhä elossa kymmeniä yksilöitä.

Sukupuuton peruutus perustuu päätelmiin geneettisistä jäljistä, joita C. elephantopukset ovat jättäneet niiden ja muiden jättikilpikonnien risteymien perimään.

Yli 1 600 jättiläiskilpikonnan näytteiden analyysissä löytyi 84 kadonneeksi luullun kilpikonnan suoraa jälkeläistä. Näistä 30:ssa tapauksessa parittelun on täytynyt tapahtua edeltäneen 15 vuoden sisällä. Koska eläimet elävät yli satavuotiaiksi, on suuri todennäköisyys, että C. elephantopuksia kömpii edelleen maan päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Häviämiseltä säästyneen lajin yksilöt asustavat tuliperäisellä Isabelan saarella, yli 300 kilometrin päässä alkuperäisestä kotisaarestaan Floreanasta, josta valaanpyytäjät ovat metsästäneet ne sukupuuttoon. Eläimet eivät todennäköisesti päätyneet Isabelalle omin voimin vaan ne kuljetettiin sinne ruoaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt tutkijat toivovat löytävänsä C. elephantopus -yksilöt ja palauttavansa niiden avulla kannan Floreanan saarelle. Jos niitä ei löydy tarpeeksi, C. elephantopus voidaan elvyttää myös risteymistä jalostamalla.

Galápagos-saarten kilpikonnat kuuluivat Charles Darwinin innoittajiin, kun hän kehitteli luonnonvalintaan perustuvaa teoriaansa lajien kehityksestä.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla