Jätekirjo haavissa on suuri. Kuva: The Ocean Cleanup
Jätekirjo haavissa on suuri. Kuva: The Ocean Cleanup

Roskaa kertyi tonnikaupalla Tyynestämerestä. Nyt hollantilainen yhtiö kehittää isompia haaveja ja merijätteiden keruuta.

Merten muoviroskaa kokoava laiva on koonnut verkkoonsa ja puomien sisälle roskia onnistuneesti ensi kertaa. Keräin sai kesäkuussa koottua Tyynenmeren pintaroskaa ison poijuketjun ja verkon avulla.

Muoviroskan keruuta kokeiltiin tätä ennen Pohjanmerellä kolme vuotta, mutta hanke kohtasi jatkuvasti takaiskuja. Roskat karkasivat verkosta hiljalleen takaisin merelle.

Ocean cleanup -yrityksen perustaja, hollantilainen Boyan Slat kertoo tiedotteessa, että keräimen mallikappaleella saatiin kerättyä iso määrä meren pintamuovia. Muoviroska saatiin nostettua keräysaluksen eli ”muovitroolarin” kannelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Olemme vihdoin saaneet yliotteen muovista”, kertoi Slat toimittajille keskiviikkona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Meillä on nyt Tyynenmeren suuressa roskapyörteessä itsekseen selviävä muoviroskan keruulaite. Se käyttää valtameren luonnonvoimia ja sieppaa ja kasaa muoviroskat.”

Tavoite on puhdistaa Tyynenmeren roskalautta kokonaan. Kuva: The Ocean Cleanup

Hollantilainen Slate esitteli keinon kerätä merten muoviroskia isolle yleisölle TEDx-luennolla lokakuussa 2012, vain 17-vuotiaana. Hän sai idean lomallaan Kreikassa, kun hän näki sukeltaessaan paljon muoviroskaa.

Muovin keruuta on kehitelty ja rahoitusta etsitty siitä lähtien. Toiminnasta on kuvia ja videoita Ocean Cleanupin verkkosivulla.

Uusinta versiota keruulaitteesta on kokeiltu kesäkuusta lähtien Tyynellämerellä, jossa kelluu iso roskalautta. Keräin onnistui nappaamaan sisäänsä pinnan isoa muoviroskaa, mutta myös läpimitaltaan vain millimetrin kokoista muovisilppua.

Roskasaalis koottiin laivan kannelle. Kuva: The Ocean Cleanup.

Merten muoviroskasta on kohistu jo useita vuosia. Yksi huolenaihe on se, että merten eläimet syövät murentunutta muoviroskaa ja kuolevat, koska eivät pysty sulattamaan sitä. Lisäksi muovi kiertää ravintoketjussa ja siitä voi irrota ympäristöön haitallisia aineita.

Yritykset koota muoviroskia epäonnistuivat aiemmin pitkälti sen takia, että iso puomi ei pystynyt pitämään tasaista nopeutta. Sen takia jo haaviin saatu muovi pääsi takaisin merelle ajelehtimaan.

Kesäkuussa kokeisiin tuotiin jarruvarjo, joka hidastaa sopivasti puomin etenemistä. Lavean U-kirjaimen muotoisen haavin nopeus saatiin näin tasattua. Eri nopeuksilla liikkuvat roskavirrat saatiin pidettyä haavin sisällä.

Jarruvarjolla saatiin lavean U-kirjaimen muotoisen puomin liike tasaiseksi. Kuva: The Ocean Cleanup

Laitteen näkyvin osa on 600 metriä pitkä muoviputki. Putki on kytketty vedenalaiseen verhoon, jonka helmat roikkuvat noin kolme metriä pinnan alapuolella. Kokonaisuus vangitsee muovin meren pinnalta ja pinnan tuntumasta, kertoo verkkosivusto ScienceAlert.

Seuraavaksi keruu pitäisi toteuttaa paljon isommassa mitassa ja niin, että kerätty muovi pysyisi säilössä pitkään. Haavi voisi säilyttää muovia jopa yli vuoden. Sen pitäisi silloin kestää myös merten kovia talvimyrskyjä.

Roskakeräin tyhjennettäisiin hinaamalla se muutaman kuukauden välein maihin. Tavoite on ennen pitkää siepata 15 000 tonnia muovia vuodessa. Keräimiä olisi liikkeessä peräti 60.

Kokeiluun osallistunut Arjen Tjallema Ocean cleanupista kertoi New Scientistille, että nyt kuitenkin on jo osoitettu epäilijöille, että keksintö toimii.

”Tällä tekniikalla todella pystyy keräämään muoveja. Tämä on iso virstanpylväs.”

Pitkän ajan tavoite on hävittää koko Tyynenmeren muoviroskalautta.

Käyttäjä3810
Seuraa 
Viestejä350

Muovi- ja kaikki muukin jäte, jota kelluu merien pinnalla olisivat hyvää polttoainetta.

Miksi ei varusteta koelaivaa, joka ryhtyisi polttamaan kerättyä jätettä.

Saadulla energialla voitaisiin valmistaa nesteytettyä metaania ja kuljettaa se maihin kaasuputkiin syötettäväksi.

Tämä ei ehkä sovi Green Peaselle, koska koska he pelkäävät tuota CO2'a.

Jos heidät  houkuteltaisiin mukaan sillä, että syntyvä hiilidioksidi voidaan käyttää kaasun tekemiseen vedyn avulla.

  • ylös 17
  • alas 13
Vierailija

ThiNguyen kirjoitti:
Muoviroskan kerääminen merestä on järjetöntä. Meri on liian suuri. Käytetään nyt vain voimavarat siihen että enää roskaa ei tule lisää. Muovi häviää aikanaan merestä.

Ne esiintyy meressä myös suurina lauttoina joita voidaan paikallistaa ja kerätä.
Isommat ryppäät ensin pois.

  • ylös 10
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla