Pienikin säännöllinen juominen heikentää älyllisiä kykyjä. Kuva: Seppo Kärki
Pienikin säännöllinen juominen heikentää älyllisiä kykyjä. Kuva: Seppo Kärki

Riski oli suurin niillä, jotka käyttivät yli 30 alkoholiannosta viikossa.

Säännöllinen alkoholinkäyttö vaurioittaa aivoja ja heikentää kognitiivisia kykyjä, vaikka viikottainen riskiraja ei ylittyisikään, osoittaa British Medical Journalissa julkaistu tutkimus.

Oxfordin yliopiston ja Lontoon University Collegen tutkijat seurasivat 550 perusterveen miehen ja naisen alkoholinkäyttöä ja henkisiä kykyjä 30 vuoden ajan. Koehenkilöt olivat osa laajempaa 10 000 ihmisen kohorttia, jonka avulla tutkitaan englantilaisen aikuisväestön terveyttä.

Seurannan alkaessa vuonna 1985 osallistujat olivat keskimäärin 43-vuotiaita, eikä kukaan ollut alkoholiriippuvainen. Koehenkilöt osallistuivat säännöllisesti aivojen suorituskykyä mittaaviin kokeisiin ja tutkimusjakson lopulla jokainen kävi magneettikuvassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksessa kävi ilmi, että alkoholinkäyttö lisäsi todennäköisyyttä saada rappeumia aivojen hippokampukseen. Alue vaikuttaa muistiin ja tilan hahmottamiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riski oli suurin niillä, jotka käyttivät yli 30 annosta viikossa. Myös kohtuukäyttäjillä, 14–21 brittiannoksen eli suomalaisittain 9–14 annoksen nauttijoilla oli hippokampuksen rappeumaa kolme kertaa todennäköisemmin kuin raittiilla henkilöillä.

Englantilaiset laskevat alkoholiannokseksi kahdeksan grammaa puhdasta alkoholia, kun Suomessa yksi annos on 12 grammaa. Suomalainen annos vastaa esimerkiksi yhtä kolmosolutpulloa. Meillä siis tutkimuksen 14–21 brittiannosta vastaava määrä olisi noin 9–14 annosta.

Nykyinen riskiraja Suomessa käypä hoito -suositusten mukaan on miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa ja naisilla 12–16. Kohtuullisen juomisen katsotaan miehillä päättyvän 14 viikkoannokseen ja naisilla seitsemään.

Suurempi alkoholinkäyttö oli myös yhteydessä aivojen valkoisen aineen koostumuksen muutoksiin ja kielellisen kyvyn laskuun. Tätä mitattiin sillä, kuinka monta tietyllä kirjaimella alkavaa sanaa ihminen pystyy keksimään minuutissa.

Kevyellä alkoholinkäytöllä eli alle viidellä annoksella viikossa ei myöskään havaittu olevan aivoja suojaavaa vaikutusta verrattuna vesilinjaan.

Tutkijat ottivat huomioon muuttujat, jotka saattaisivat myös vaikuttaa tuloksiin, kuten tupakoinnin, sukupuolen, sosiaalisen aseman ja iän. He kuitenkin muistuttavat, että aivan kivenkovaa syy-seuraussuhdetta alkoholinkäytön ja aivojen rappeutumisen välillä ei voida vielä vahvistaa.

”Alkoholi voi hyvinkin olla riskitekijä kognitiivisten kykyjen laskussa, ja liikakäyttöön puuttuminen vanhemmalla iällä voi olla jo myöhäistä”, tutkijat kirjoittavat.

Jakob
Seuraa 
Viestejä2391

Anti-Criminal kirjoitti:
Te ketkä olette täysin lopettaneet alkoholin, niin miten olette korvanneet sen? Miten kaikki sosiaaliset tapahtumat ovat sujuneet, joissa on tarjolla alkoholia yms. Oletteko kenties onnistuneet vaihtamaan johonkin miedompaan päihteeseen? 

Alkoholia ei tarvitse korvata millään, se on ihmiselle tarpeeton ja haitallinen aine.

Sosiaalisissa tilanteissa ei voi välttyä ongelmilta. Se että joku ei käytä alkoholia on erittäin suuri ongelma monelle muulle paikalla olijalle. Tältä ei voi mitenkään välttyä, siihen täytyy vain tottua.

  • ylös 14
  • alas 10
Anti-Criminal
Seuraa 
Viestejä7

mdmx kirjoitti:
Anti-Criminal kirjoitti:

Isoin haaste varmaan on pääkoppa. Mihin purkaa kaikki se turhautuminen jota joutuu kokemaan päivittäisessä elämässään ja nähdessään niitä järjettömyyksiä, mitä yhteiskunta tarjoaa. Alkoholi kun pudottaa mielen alas ja ihminen on laiskempi ja nöyrempi satunnaisella juomisella, kuin selvänä pitkään ollessaan.

Te ketkä olette täysin lopettaneet alkoholin, niin miten olette korvanneet sen? Miten kaikki sosiaaliset tapahtumat ovat sujuneet, joissa on tarjolla alkoholia yms. Oletteko kenties onnistuneet vaihtamaan johonkin miedompaan päihteeseen? 

Mä olin 20vuotiaana matkalla kohti alkoholismia, 15vuotiaasta 3-4krt/vko kännit. Sit tuli 2vuoden lähes 24/7 kannabisjakso ja viina jäi kokonaan pois moneks vuodeks.

Sit lopetin taas blossin polton kun uskoin auktoriteetteja ja vuodessa masennuin ja rupesin vetään SRNI:tä. Se oli shittiä ainakin kun dokas samalla, viina ja hervoton vitutus on vaarallinen yhdistelmä.

Sit menetin taas uskoni auktoriteetteihin ja lopetin SRNI:t ja alkoholin ja aloin polttaan blossia. Samalla ura lähti nousuun ja blossi pysy taustalla satunnaisena.

Nykysin menee molempia, alkoo aika kohtuudella, viiniä välillä paremman ruuan kans ja kesäsin saunakaljaa mökillä. Pilvee kyl enempi melki kerran viikkoon tarvii saada muuten alkaa vituttaan ja ympäristö kärsii.

Niin oli siinä 2vuoden kuntoilukausikin kun olin melkein kokonaan päihteetön. Nyt ei oo jaksanu taas liikkua yhtään, ja se tarkottaa et pitää polttaa enempi pilvee, muuten rupee vituttaan.

Liikunnalla, siis sellasella et hiki lentää, pystyisin kyl korvaan päihteet. Olis se toki terveellisempää. Mut ei nyt oikein nappaa. Ehkä ei kannata ees yrittää korvata mitään vaan pitää molemmat, se olis parempi kun nykynen.

Oman tiedon mukaan kohtuullinen pössyttely (lajikkeilla väliä) ei kyllä liikuntaa haittaa, mutta alkoholi vie ensin palautumisen ja motivaation. Suurin ongelma on kun pilvi on kuitenkin underground juttu jota enemmän tai vähemmän piilossa on nautittava. Olisihan se kiva jos sillä olisi sosiaalinen hyväksyntä ja vaikkapa coffee shop- malliin mestat, joissa hengailla ja sosialisoida rauhassa ystävien ja uusienkin tuttujen kanssa.

Alkoholittomuuden suurin haittapuoli taas Suomen kaltaisessa maassa on, että missä aikuiset ihmiset oikeasti osaavat olla rennosti ellei baarissa? Toki urheiluharrastukset ovat yksi vaihtoehto, mutta missä vain olla suorittamatta?

  • ylös 12
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla