Hänkin erottaa kivat ja ilkeät toisistaan. Kuva: Nina Dodd
Hänkin erottaa kivat ja ilkeät toisistaan. Kuva: Nina Dodd

Ei tarvitse olla kuin puolivuotias niin ihailee sankareita.

Jo kuusikuiset vauvat tunnistavat sankarin ja ottavat tämän suosikikseen, osoittaa Nature Human Behaviour -lehdessä julkaistu tutkimus.

Ennestään tiedettiin, että päiväkoti-iästä asti lapset ihailevat hahmoja, jotka puolustavat viattomia ja nousevat pahiksia vastaan. Tällaiset tarinat kulkevat läpi koko ihmiskunnan kulttuurin ja historian, muinaisista myyteistä sarjakuviin.

Japanilainen tutkimusryhmä yritti selvittää, kuinka nuorina alamme ylipäätään tunnistaa tilanteen, jossa on hyökkääjä, uhri ja sivullinen pelastaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että tämä tapahtuu jo ennen kuin opimme kävelemään ja puhumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden järjestämässä kokeessa kuusikuukautiset vauvatkin suosivat toimijaa, joka meni väliin, kun kokeen yksi hahmo kävi toisen kimppuun.

Vauvoille annettiin katsottavaksi animaatio, jossa silmillä varustettu pallo tyrkki ja lyttäsi toisen väristä palloa. Vihreä kuutio katseli tilannetta, tuli sitten väliin ja esti tönimisen.

Toisessa animaatiossa punainen kuutio seurasi tapahtumia, mutta ei tehnyt mitään.

Kun vauvat joutuivat valitsemaan itselleen punaisen tai vihreän kuution, he valitsivat vihreän, joka tuli keskeyttämään pahoinpitelyn. 20 vauvasta 17 teki tämän valinnan.

Kymmenkuiset osasivat jo valita hahmon, joka näytti pysäyttävän hyökkäyksen tarkoituksellisesti. Valintatilanteessa se sai ylivoimaisen suosion verrattuna toiseen auttajaan, joka vaikutti tulleen väliin vahingossa.

Tutkijoiden johtopäätös oli, että viattomien puolustajan ihailu näyttää olevan syvälle juurtuneena ihmislapsen mielessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla