Valvominen muuttaa aineenvaihdutaa. Kuva: Akseli Valmunen
Valvominen muuttaa aineenvaihdutaa. Kuva: Akseli Valmunen

Ennestään tiedetään, että yötyö on yhteydessä ylipainoon ja kakkostyypin diabetekseen.

Yksi valvottu yö riittää sekoittamaan ihmisen aineenvaihduntaa, osoittaa Science Advances -lehdessä julkaistu tuore ruotsalainen tutkimus.

Kun koehenkilöt laitettiin valvomaan läpi yön ja heistä otettiin kudosnäytteitä, nähtiin, että unen puutteessa keho alkoi varastoida tavallista enemmän rasvaa ja kuluttaa lihasmassaa.

Ennestään tiedetään, että vuorotyö ja säännöllisen unirytmin häiriintyminen ovat yhteydessä ylipainoon ja kakkostyypin diabetekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt näyttää siltä, että univaje sotkee geenien toimintaa tavalla, joka altistaa lihomiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uppsalan yliopiston, Karoliinisen instituutin ja Tukholman yliopiston tutkijoiden kokeessa 15 koehenkilöä kutsuttiin viettämään kaksi vuorokautta laboratoriossa.

Heille räätälöitiin yhdenmukainen ruokavalio ja päiväohjelma, ja satunnaisessa järjestyksessä kukin vuorollaan sai nukkua yhden yön kunnolla. Toisena yönä henkilöitä pidettiin valveilla. Yökukkujat eivät saaneet syödä yöllä mitään, mutta vettä oli tarjolla.

Aamulla tutkijat ottivat koehenkilöistä kudosnäytteitä sekä lihaksesta että ihonalaisesta rasvakudoksesta. Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että aineenvaihdunnan häiriintyminen näkyy näissä kudoksissa molekyylitasolla.

Valvominen todella sekoitti henkilöiden aineenvaihduntaa. Muutoksia nähtiin geeneissä, joiden toiminta on yhdistetty kakkostyypin diabetekseen ja ylipainoon. Rasvakudoksen molekyyleissä näkyi myös merkkejä siitä, että kudos valmistautui varastoimaan itseensä rasvaa tehokkaammin.

Lihaskudoksessa puolestaan nähtiin merkkejä proteiinien hajoamisesta. Valvominen siis valmisti elimistöä varastoimaan rasvaa ja hajottamaan lihaskudosta. Myös stressihormoni kortisolia oli valvoneiden elimistössä enemmän. Tämäkin altistaa lihomiselle.

”Nämä havainnot yhdessä tarjoavat ainakin osittaisen selityksen sille, miksi krooninen unenpuute ja vuorotyö voivat johtaa painonnousuun ja altistaa kakkostyypin diabetekselle”, kertoo unitutkija Jonathan Cedernäs Uppsalan yliopiston tiedotteessa.

Nyt tarkasteltiin vain yhden yön valvomista 15 koehenkilöllä. Aiemmissa, useammilla ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on myös havaittu, että huonot yöunet viitenä peräkkäisenä yönä alkavat hiljalleen kerryttää elopainoa.

Vierailija

Sanoisin että unenpuute aiheuttaa noita ongelmia. Jos saa päivällä kunnolla nukkua sen 8h niin silloinhan ihminen on levännyt. Vuorokausirytmi vain on erilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla