Kannabis voi olla hyvä lääke, mutta viihdekäyttöä on vaikea pitää riskittömänä. Hampun kuva: Wikimedia Commons
Kannabis voi olla hyvä lääke, mutta viihdekäyttöä on vaikea pitää riskittömänä. Hampun kuva: Wikimedia Commons

Tutkija ei suosittelisi kannabista alle kolmekymppisille.

Kannabiksen käyttäminen vain kerran tai pari viikossa riittää muuttamaan aivojen tunne- ja motivaatioalueiden rakennetta, raportoivat yhdysvaltalaiset tutkijat Journal of Neurosciencessa.

Hans Breiter Northwestern-yliopistosta Illinoisista työtovereineen värväsi tutkimukseen 40 bostonilaista 18–25-vuotiasta college-opiskelijaa, joista puolet poltti kannabista ja puolet ei.

Tarkoituksena oli tutkia kohtuullisen viihdekäytön vaikutuksia, joten aluksi psykiatri varmisti, ettei kukaan koehenkilöistä ollut riippuvainen kannabiksesta. Lisäksi varmistettiin, ettei kenelläkään ollut taustaa muiden huumeiden käyttäjänä.

Tutkijat vertasivat aivokuvauksilla koehenkilöiden aivojen mantelitumaketta ja accumbens-tumaketta. Ne ovat tärkeitä tunteissa ja motivaatioissa ja ovat kytköksissä riippuvuuksiin. Kummastakin katsottiin kokoa, muotoa ja harmaan aineen eli hermosolukeskusten määrää.

Kannabiksen käyttäjillä tumakkeet olivat erilaisia kuin muilla. Erityisen selvästi ero näkyi accumbens-tumakkeessa, joka oli pössyttelijöillä epätavallisen suuri – sitä suurempi, mitä useammin koehenkilö oli polttanut kannabista.

Tumakkeen suureneminen sopii aiempiin eläinkoehavaintoihin, joiden mukaan kannabiksen vaikuttava aine tetrahydrokannabinoli saa aivot muuttamaan hermokytkentöjään ja muodostamaan uusia. Sillä tavoin aivot sopeutuvat kannabiksen aiheuttamaan tavallista runsaampaan stimulaatioon ja tyydytyksentunteeseen. Sopeutumisen myötä muista asioista, kuten ruoasta, seksistä sai sosiaalisesta kanssakäymisestä, saatava tyydytys laimenee.

Breiterin ja kollegoiden tulosten perusteella vähäinenkin kannabiksen käyttö käynnistää aivoissa sopeutumismuutoksia, joista voi olla myöhemmin elämässä haittaa.

Siksi esimerkiksi Breiter ei pidä ainakaan alle kolmekymppisten ihmisten kannabiksenkäyttöä hyvänä ajatuksena, jolleivät he ole parantumattomasti sairaita kipupotilaita.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä43829
Liittynyt6.12.2009

Jo kohtuupössyttely muuttaa aivoja

Liitetään koko juttu kun kirjautumisen takana. Teen Marijuana Use Linked to Earlier Psychosis Onset Heavy marijuana use between the ages of 15 to 17 years, a period of potentially critical brain development, could result in an earlier age of onset of psychosis in those destined to develop the disorder, new research suggests. Preliminary data from the Allied Cohort on the Early course of Schizophrenia (ACES) II project, a secondary analysis of ACES, showed that youth who used cannabis when aged...
Lue kommentti